Tematikus történeti séta, a
„Kulturális Örökség Napján”.
Gázgyári lakótelepek.

Vezeti: Horváth Péter
  történész, muzeológus.
Regisztráció: szeptember 19. csütörtökig.

szeptember 21-én,
szombaton 10.30-kor,
Találkozó a 34-es, 134-es autóbusz Záhony utcai megállójánál.
A séta időtartama: 2 óra

Gázgyári lakótelepek

A „Kulturális Örökség Napján” tematikus sétát teszünk Óbuda Épített Örökségének egyik helyszínén, az óbudai gázgyári lakótelepen, és a gázgyár épületében. Az egykori óbudai gyárak többsége valamilyen módon gondoskodott dolgozói lakhatásának megoldásáról. Ebből kiemelkedett az Óbudai Gázgyár, amely idilli lakótelepet épített munkásai és tisztviselői egy részének. A gyár már régen nem működik, de a lakótelepek még megvannak. A tematikus sétáján a lakótelepek, valamint az Óbudai Gázgyár történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A sétát Horváth Péter történész, az Óbudai Múzeum muzeológusa – egyesületünk elnökségi tagja - vezeti.

két lakótelep bemutatása mellett lehetőség nyílik az Óbudai Gázgyár egykori területére is bemenni, a mai Graphisoft Parkba. Itt a gyártörténet mellett olyan épületekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyek eredetileg is a gyárhoz tartoztak. A főbejárat/porta épületétől balra található a hajdani gyárvezetőség épülete (most IBS), a nagy raktárépület, vendéglő, orvosi és rendőri épület és műhely. A főbejárattal szemben a hajdani koksztározó épülete áll. A gyár elzárt területén ma is látható az elektromos központ, kátrány- és ammóniatartályok (víztorony), gázmérő- és szabályozóház (óraház), ammóniagyár, vízműtelep. Lehetőség szerint az egykori generátorházba belépést biztosítanak. A hajdani gyártelep egész területén – beleértve az egyes épületeket is – fokozottan figyelni kell a balesetmentes közlekedésre. Erre a sétavezető (esetleg a biztonsági személyzet) ügyel. A program időtartama kb. 2 óra.

Találkozás és indulás: 34-es és 134-es busz Záhony utcai megállója (Záhony utca és a 11. főút kereszteződésénél, az Auchan felőli oldalon).

Tervezett útvonal: Záhony utca – Gázgyár utca – Graphisoft Park – Ángel Sainz Briz út -Gázos utca – Varsó-Bemowo park – Gázgyári lakótelep belső útjai – Ángel Sainz Briz út – Almási Balogh Lóránd utca – Reichl Kálmán utca – Hamvas Béla sétány.

A tematikus sétán a részvétel ingyenes, azonban a csoport kötött létszáma miatt előzetes regisztráció szükséges, ezért kérjük kedves érdeklődőt, hogy részvételi szándékát legkésőbb szeptember 19. csütörtök estig jelezze, erre a linkre kattintva . Minden érdeklődőt szeretettel várunk.