Az óbudai szőlőművelők hagyományait őrizzük a hegyen, de magát a szőlőfürtök begyűjtését a borosjenői szőlődombon végezzük. Busszal megyünk szőlődombra, ahol Juhász Gábor szőlősgazda vár minket, és jelöli ki a szüretelendő sorokat. A munka előtt azonban reggelizünk, amelyhez Varga Béla, a dolgos szervező, terített asztalán finom falatokat kínál.
Aztán kezdődik a munka. Egyáltalán nem lesz megerőltető, még gyermekeknek sem. Éles nyesőollójukkal megfosztják a szőlővesszőt a termésétől. Nyesőollót minden dolgozó hozzon magával, nekünk kevés van. Csupán 4-5 hosszú sor termését gyűjtjük ládákba, amiket aztán viszünk az autóbuszunk csomagtartójába.
Itthon képzett borászok oktatnak ki, hogyan kell használni a présgépet, mikor jó a must, miként lesz a mustból bor, a cefréből pálinka.
Közben szüreti totó lesz Halmágyi Edit vezetésével, melynek témaköre Magyarország borkultúrája, bortörténete, borfajtái, szőlőművelés Óbudán, stb. A legjobb megfejtők jutalomban részesülnek.
Idén az ebédet Szabó Gyuszi, az „Óhegy szakácsa” készíti, a szüreteken szokásos, pincepörköltet. Reméljük, néhányan meglepnek minket házi sütijeikkel is.
Az egésznapos rendezvényen való részvétel ingyenes, az ebédjegy 2500.- Ft, általános iskolás korig 1500.- Ft-ért a helyszínen váltható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyermekeikkel, szüleikkel együtt, korhatár nélkül. Van, aki nem jön szüretelni, de ebédelni igen. Őt is szívesen látjuk, csak jelezze pár nappal korábban az alábbi elérhetőségeinken, hogy eleget főzzünk, nehogy éhes maradjon.