Sörfőzés és kóstolás,
májusfa állítása,
élőképes fotózás,
lacipecsenye falatok,
gyereksarok, zenei kívánságműsor,
az Óhegy Klubházban,
május 1-én, szerdán 10:00 órától.
 

Retro Majális

A majális jelentése májusi, szabadban rendezett vidám társas rendezvény. Sokunk emlékezetben a majális szó hallatán a sör-virsli kombo vagy a kakas nyalóka- vattacukor ízek pavlovi reflexe lép működésbe. Vidám emlékeket idéz a lufi és vállalati brigádok között futballmérkőzés is. De nem felejtjük a „felvonulók kérték” zenei kívánságműsort sem!

A régi, mára már feledésbe merült hagyományok szerint ezen a napon a legények májusfát állítottak a számukra kedves lányosházak elé, amit színes szalagokkal díszítettek. A májusfa állítása Európa szerte több évszázada hagyomány a fiatalok körében, nemcsak a szerelmeknek, de a rokon lányoknak, esetleg barátnőknek is szokás volt májusfát állítani. Réges-régen május elseje volt a magyar valentin nap! Erdélyben május elsején vittek először pokrócot a szabadba, és kezdődött a piknik szezon. Természetesen, ha a majális szót halljuk, rögtön bevillan Szinyei híres festménye. Mindezeket egy emlék-kaleidoszkóp révén szeretnénk e napra a Táborhegyre varázsolni.

Programok:

10:00 órától Látvány sörfőzde, sörkóstoló. Az Óhegy Klubházba felelevenítjük a régi házi sörfőzés művészetét. Egy napra látvány sörfőző műhellyé alakul Klubházunk. A sörfőzés mintegy 6 órás folyamat lesz, amikor Majoros Szilvia és Fonyódi Gábor sörfőző mesterek vezetnek végig bennünket a sörfőzés folyamatain és készítjük el közösen az „Óhegy Sörét”.

A sörfőzést az alapanyagok megismerésével kezdjük majd lépésről lépésre helyben saját magunk készítjük el a sörünket. A megfőzött sörünknek érnie kell mintegy 6 hétig, így az elkészített söreinket a mesterek műhelyükbe viszik, majd az Óhegy napokon palackozva kerülnek vissza a Klubházunkba.

  • 10:00-tól megismerhetjük az alapanyagokat és a cefrézési eljárást, majd indul a sörfőzés
  • 13:00 körül Cefreszűrési és komlóforralási eljárások ismertetése, cefrézés befejezése, cefreszűrés
  • 14:00-tól Komlóforralás, komlók adagolása
  • 16:00 körül befejeződik a sörfőzés, majd jön a sörlé hűtése és beélesztőzése.

Természetesen a sörfőző mesterek nem hagyják, hogy csak a nyálunk csorogjon, és már előre készítik azokat a söröket, amiket a helyszínen frissen csaplova módunkban lesz kóstolni!

Emlék-kaleidoszkópunkkal felidézzük a Májusfa állatás szokásait.

10:30 óra után indul a Májusfa állítás a Klubház udvarán. Színes szalagokra írjuk a kedvesünk nevét, a szalagokat a májusfára kötjük, majd a markos legények a kertben felállítják a közösségi májusfánkat! Reméljük, sok szépséges táborhegyi hölgy neve kerül a szalagokra.

Újra elővesszük emlék-kaleidoszkópunkat.

Biztos mindenki retinájába beleéget - aki valaha is látta - Szinyei Merse Pál Majális című festménye. A festmény elementáris ereje abban is rejlik, hogy a tavaszi zsongást, a vidámságot, az üdeséget egyetlen festménybe képes sűríteni. Ezt a majális hangulatot szeretnénk mi is átélni!

11:00 órakor indul a majális, az élőképes fotózás. 2020-ban indította útjára a Getty Museum azt a kihívást, hogy kedvenc festményünket idézzünk meg, otthon található eszközök segítségével. Ehhez a játékhoz csatlakozva mi is elkészítjük közösségi élőképünket. A közösségi élőkép lényege nem a híres festmény tökéletes lemásolása, hanem annak „szabad asszociációs” megidézése. Az asszociációba az is beleférhet, hogy a család kedvenceit, kutyát, macskát, az eredetin nem látható vicces tárgyakat is belekomponálhatunk a képbe. A kellékek és jelmezek egy részét biztosítjuk, de mindenki hozzon magával a festmény hangulatába illő saját ruhát, kiegészítőket.

A nap közepén, ebédidő tájt Varga Béla rostélyon sült lacipecsenyéjével jóllakhatunk. A zenei kívánság” listán szereplő számokból pedig küldhetünk és kérhetünk számokat. - Mert tudjuk, jó ebédhez szól a nóta! 

Lesz "Gyerek sarok" is, csillám tetkó és játékok. Délután lesz tombola is.

Az egész napos részvétel díjtalan, a büfében sörök üdítők és lacipecsenye falatok kaphatók. Mint említtettük, a majális társas rendezvény, ezért számítunk mindenki részvételére és az aktív közreműködésére!