Kultúrtörténeti séta

A Kiscelli kálvária
Március 23-án, szombaton 15:00 órakor 
Találkozó:
  a Kiscelli út és a Doberdó út kereszteződésénél,
  az I. stáció előtt, 
   
Előadó: Horváth Péter történész, muzeológus
(Óbudai Múzeum)

A program célja, hogy a résztvevők – felekezettől, ideológiától függetlenül – megismerhessék a kálvária történetét, bemutatva Jézus korát, a Judea provinciát, és azokat az eseményeket, amelyek a kereszthalálhoz vezettek. Szó lesz a történetiségről, a római, zsidó és a keresztény vallásról, de leginkább a kálváriák kultúrtörténetről. 
A középkorban számos európai keresztény zarándok látogatta a jeruzsálemi keresztutat, de a hosszú, költséges és veszélyes utazás miatt nem minden hívő juthatott el a Szentföldre, ezért a római Szentszék engedélyezte, hogy más helyeken is létrehozhassanak kálváriákat. Ezt követően sorra épültek kálváriák a világ minden táján, így hazánkban is, jellemzően a barokk korszaktól, amikor Óbudán több vallási épületet is emeltek. A sétán szó lesz a Zichy család Óbuda vallási életében betöltött szerepéről, a Kiscelli kálvária történetéről, az óbudai zarándoklatokról, a Szent Vér kápolnáról és a korábban itt álló régi temetőről.
A tizennégy stáció képei Jézus keresztútját mutatják, azonban a vallási tartalmon kívül is lehet más magyarázata a stációknak, az ítélkezéstől a sírok titkáig, amelyet leginkább az  egyéni sorsokon vagy a családon belüli eseményeken keresztül lehet szemléltetni. 
A keresztény ünnepek, közük a húsvét is egyre inkább elvilágiasodott, amelynek okairól szintén szó lesz a sétán. Az egész program egy kulturális és mentális ráhangolódás húsvétra, hogy kellő méltósággal viszonyuljunk ehhez a hívőknek és ateistáknak is kiemelkedő ünnephez.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, és kérjük előzetes bejelentkezését az alábbi email címünkön:
egyesulet@ohegy.hu