Csillagjárás a Hegyvidéken

Vízkeresztkor, a Napkeleti bölcsk napján. 
Január 6. 16.30
Találkozó: a 137-es busz Erdőalja úti végállomásánál.

A háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár, a csillagot követve ezen a napon érkezetek meg, Betlehembe Jézus jászlához. Vittek ajándékot, tiszta szívvel a jó szándékot, és amellett, ami tőlük tellett, az aranyat, a tömjént és a mirhát.

Az népszokások szerint az ünneplők köszöntötték a messzi földről érkező királyokat, majd a csillagot követve közösen vonultak a jászolhoz. A felvonulás legfontosabb kelléke a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Ilyenkor elénekelték a csillagéneket, amelynek utolsó két sora így hangzik: „Szép jel és szép csillag / Szép napunk támad”.

Egyesületünk ezt a pompás hagyományt éleszti újra, a tavalyi, nagysikerű Csillagjárás programjának folytatásával.

Idén, vízkeresztkor, mi is várjuk a királyokat az Erdőalja úton. A népszokás rövid ismertetője után köszöntjük lovon érkező három királyt, majd őket követve vonulunk csillagokkal, csengőszóval, énekelve (a Királylaki út, Hedvig utca, Farkastorki lejtő, Toronya utca mentén) a Klubházhoz, a kivilágított Betleheméhez. Természetesen szívesen veszik a megfáradt vándorok, és lovaik, ha a kedves hegylakók út közben megkínálják őket egy-két finom falattal (almával, répával sütivel). 

A Klubház kertjében aztán mindenki elhelyezheti a tiszta szívvel, jó szándékkal hozott elemózsiát és itókát, vagyis az „aranyat” a terített asztalra. A köszöntő, és a szavalatok elhangzása után, a tábortűz mellett koccintunk az újévre, és megkezdjük a „lakomát”, kisebb hagymászsíros falatokkal, sütikkel, jó zene mellett.