Üveghegyen innen és túl

Vetítettképes előadás és beszélgetés Borbás Dorkával

Október 10. kedd - 18:00
Találkozó: az Óhegy Klubházban

Az októberi klubesten egy igazán szíves és csillogó világba vezetjük be az érdeklődőket. „Igaz mesét” hallhatunk majd a nemzetközi és hazai kortárs üvegművészetről. Szubjektív, de interaktív vetítéses előadást élvezhetünk majd - két meghívott szakértő vendéggel.

Előadónk, Borbás Dorka Ferenczy-díjas üvegművész, többgenerációs művészcsaládból jött. Mondhatni lassan: náluk jobb-agyfélteke dominancia van. A családban szobrász, festő, filmes és designer kooperál és verseng egymással, miközben a felpörgött social-media világának útvesztőin is próbálnak kiigazodni. Dorka művészettörténésznek indult, de elsőre felvették az Iparművészetire… Kíváncsiságból azért művészet-managementet is tanult posztgraduálisan. Saját szabadúszó tervezői munkája mellett harmincötödik éve egyengeti férje, Lukácsi László Ferenczy-és Fujita-díjas üvegszobrász nemzetközi pályafutását.

Tavaly volt az ENSZ által meghirdetett ÜVEG ÉVE. Azóta már mindenki tudja, hogy az üveg az emberi kultúrát évezredek óta elkísérő, bámulatosan sokarcú, napjainkban az élet számos területén egyre nagyobb jelentőséggel bíró, csodálatos anyag. A hatvanas évek USA-jában fogant stúdióüveg-mozgalom viszont elindította el azon az úton, hogy médiumként az iparművészetből végre a képzőművészet porondjára léphessen. Innentől válik igazán érdekessé a történet. E legtöbbször transzparensségével és egyedülálló fénytörésével hódító anyag máskor matt, robosztus vagy fátyolszerű, színes és obszidián-fekete megjelenésével lepi meg a gyűjtőket. A végtelennek tűnő lehetőségek miatt művészek százai nyergelnek át erre a friss anyagra. Épp ezért ma már az üveg -megszállott galériások által- rendszeres szereplője a nemzetközi képzőművészeti vásároknak. Alkotói versenyeken és szimpóziumokon prezentálják rendületlenül, miközben a világon hatalmas múzeumi és komoly privát gyűjtemények rajonganak a kortárs üvegművészetért.

Honnan indultunk, hol tartunk és vajon e téren mi újság itthon a 2023-as év Magyarországán?

Ha nem voltál jelen a korábbi alkalmakon, semmi gond! – az este úgy lesz felépítve, hogy akár egy teljesen laikus is új felismerésekkel és a megértés élményével térhessen haza. Tarts velünk!

Ha eljössz, a beszélgetés végére minden bizonnyal jobban fogod érteni az art world, a kortárs világ rejtett mintázatokkal és protokollokkal működő ökoszisztémáját.

Jelentkezés: a rendezvény előtt, időben kiküldött ÓHEGY hírlevél linkjén vagy az Egyesület Facebook-oldalának rendezvényünkhöz kapcsolódó posztján keresztül.

Minden alkalommal beszélgetés, piknikbüfé és könyvsorsolás – szeretettel várunk! 
Gajzágó György /art@artcenter.hu/