A Velencei Biennálé, mint a kortárs világ mekkája.

Május 9. kedd - 18:00
dr. Kacsuk Péter műgyűjtő vetítéses élménybeszámolója az  
Óhegy-klubházban

A májusi klubesten megismerhetjük az art world, a kortárs művészeti világ legnagyobb nonprofit eseményét, a Velencei Biennálét, mégpedig dr. Kacsuk Péter kortárs műgyűjtő jóvoltából, aki testközelbe hozza számunkra ezt a kivételesen izgalmas és színes rendezvényt.
„A Velencei Biennálé(La Biennale di Venezia) az olaszországi Velence városában rendezett sokoldalú művészeti fesztivál, a világ egyik legelismertebb, legrangosabb kulturális eseménye. Hetven ország alkotói vesznek részt kétévenként a művészeti, politikai és társadalmi seregszemlén, amelyet 1895-ben az akkori modern képzőművészet elismertetésének céljával rendeztek meg első alkalommal.” (Wikipédia)

Érdekes adalék, hogy amikor Velence területén a világ nemzetei önálló, állandó pavilonokat kezdtek építeni, Magyarország (az olasz és belga pavilon után) harmadikként (!) létesített saját, nemzeti pavilont, a millenniumi impozáns, máig meghatározó kulturális beruházások hevében.

A biennálét az olaszországi Velence városában minden évben megrendezik. Tavaly képzőművészeti, idén pedig építészeti biennálé lesz, így váltogatják egymást ezek a tematikus rendezvények. Ezeken az alkalmakon mindenki, aki számít (szinte kötelező jelleggel) kiállít, jelen van intézményként, alkotóként, művészeti szakemberként vagy elhivatott látogatóként.
A biennálé klasszikus helyszínei mellett elmondható az is, hogy a rendezvény viszonylag hosszú nyitva tartási időszaka alatt a város és környéke a világ ide irányuló figyelmén „szörföz”, azaz minden elérhető kiállítótér megtelik, és bármilyen más, művészetre fogható tér „popup”, vagyis ideiglenes kiállítási helyszínként funkcionál.
Ha nem voltál jelen a korábbi alkalmakon, semmi gond! Az este úgy lesz felépítve, hogy akár egy teljesen laikus is új felismerésekkel és a megértés élményével térhessen haza. Tarts velünk! Ha eljössz, a beszélgetés végére minden bizonnyal jobban fogod érteni az art world, a kortárs világ rejtett mintázatokkal és protokollokkal működő ökoszisztémáját.

Jelentkezés: a rendezvény előtt, időben kiküldött ÓHEGY hírlevél linkjén vagy az Egyesület Facebook-oldalának rendezvényünkhöz kapcsolódó posztján keresztül.
Minden alkalommal beszélgetés, piknikbüfé és könyvsorsolás – szeretettel várunk! Üdvözlettel, a Klub vezetője:

Gajzágó György
art@artcenter.hu