Útközben

2023. január 10., péntek - 18:00
Kangyal Orsolya kiállításának megnyitója
az Óhegy Klubházban

Kangyal Orsolya grafikus művész kiállítása 
A kiállítást megnyitja: Bölcskey Miklós képzőművész 
Közreműködik: Kovács Attila közre szintetizátoron

- Orsolya az Aquincumi múzeumban dolgozik. Arról kérdeztük, hogy mi a feladata a Múzeumban? 
- Fő feladatom az ásatások során talált régészeti tárgyak (kerámia, fém, gyöngy) restaurálás utáni állapotának rajzos dokumentálása, valamint rekonstrukciós rajzok készítése. Ezek leginkább tanulmányokhoz, dokumentációkhoz készülnek illusztrációként.

- Mondana pár szót, miként jutott el a rajzolás művészetéhez?
- Kislánykorom óta szeretek rajzolni. Mindig megtaláltam benne a nyugalmat, a feloldódást. Rajzolás közben érzem igazán, hogy a helyemen vagyok. Ennek ellenére elég későn – a gimnázium negyedik osztályában – döntöttem el, hogy olyan hivatást szeretnék választani, ahol a rajz központi szerepet kap. A Képzőművészeti Egyetemet 2001-ben végeztem el grafika szakon. Nem sikerült rögtön olyan foglalkozást találnom, ami szorosan köthető lehetne a végzetségemhez, de nem bánom egyik kitérőt sem az úton, ami végül elvezetett ahhoz, hogy most – immáron 8. éve - a Múzeumban dolgozhatok rajzolóként.

- Művészi megnyilvánulásai a múzeumi munkához kötődnek, vagy más élmények is befolyásolják?
- Általában kisebb méretű grafikákat készítek, amelyeknek utazásaim, kirándulásaim élményei az ihletői. Főleg természeti szépségek (virágok, fák, erdei képek), letűnt korok emberi alkotásai (templomok, régi házak) szerepelnek a témák között. A kiállításra e témákat feldolgozó képeimből válogattam, melyek vegyes technikával (színes ceruzával, grafittal és zsírkrétával, papír alapon) készültek. 

Érdeklődéssel és szeretettel várjuk Orsolya kiállítását!