11.25 - vasárnap
19:00

Óbudai Kamarazenekar
őszi koncertje

az Óhegy Klubházban

Archívum

Varázslatos esténk lesz ismét a Klubházban. Barokk, későbarokk és klasszikus zeneműveket hallgathatunk az Óbudai Kamarazenekar előadásában, nagylelkű felajánlásával.
A német Georg Friedrich Händel (1685–1759) élete jelentős részét Londonban töltötte, így az angolok is saját nemzeti komponistájukként tisztelik. Oratóriumai, hangszeres művei, pazar operái népszerűek voltak a szigetországban és szerte Európában. A Vízizene három szvitjével a pompát kedvelő I. György királyt szerette volna kiengesztelni egy kisebb nézeteltérés után. 1717 nyarán a király hajókázni indult a Temzén, s mellette egy másik hajón foglalt helyet a mintegy 50 tagú zenekar, hogy az uralkodót szórakoztassa. Amikor a két hajó közel került egymáshoz, a lassabb, líraibb tételek szólaltak meg. Amikor eltávolodtak, előkerültek a trombiták, kürtök, egyéb fúvósok, felcsendültek a harsány indulók, táncok, amelyeket a parton álló közönség is élvezhetett.

A velencei Antonio Vivaldi (1678–1741) életművében meghatározó szerepük van a különböző, első sorban vonós hangszerekre írt concertóknak, amelyek tételrendje (gyors nyitó tétel–lassabb, lírai középtétel – pergő záró tétel) századokra meghatározta a versenyművek felépítését. Leghíresebb hegedűverseny-ciklusa A négy évszak, 1725-ben látott napvilágot. A megfelelő szonettekkel publikált, virtuóz programzenék legnépszerűbb tétele a Tél lassú része, amely a kandallóban pattogó tűz békét teremtő hangulatát közvetíti. Szólót játszik Renkecz Kálmán hegedűn.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) minden stílusra és minden műfajra nyitott volt, természetes tehát, hogy hódolt a kor divatos szórakoztató zenéjének, a több különböző karakterű tételek füzéréből álló divertimentónak is.1772-ben írta azt az F-dúr darabot, amelynek szerkezete elárulja azt is, hogy már megismerte és megszerette Joseph Haydn vonósnégyeseit.
A kamarazenekart ezúttal is a zenekar művészeti vezetője, Gazda Péter hegedűművész-karmester vezényli.
A koncertre a belépés ingyenes, a koncert után elfogyasztjuk a Hegylakótársaink nagylelkű felajánlásából érkező, és a kezük munkáját dicsérő házi süteményeket, pogácsát. Beszélgetésbe elegyedünk a művészekkel, megismerhetjük zenekari élet küzdelmeit, szépségeit, örömeit.
Minden kedves koncertlátogató társunkat, szeretettel várjuk.