09.17
7:45

TÁBORHEGYI SZÜRET

Találkozó az Óhegy-Klubház előtt

Archívum

Majd 100 éve nincs szőlő a Hegyvidéken, de azért a hagyományokat őrizzük. Egyesületünknek ez lesz a 25. szürete. Idén is a pilisborosjenői szőlődombra buszozunk, ahol Kádár Péter szőlősgazda vár minket, és jelöli ki a szüretelendő sorokat. Munka előtt azonban Varga Béla, a dolgos szervező, szép terítőt tesz egy asztalra, majd megpakolja finomságokkal.
A napsütötte szőlődomb gyönyörű. Fejmagasságú, hosszú-hosszú rendek várják a szüretelőket, akik aztán aprólékos munkával, éles nyesőollójukkal megfosztják a szőlővesszőt a termésétől. Nyesőollót minden dolgozó hozzon magával, nekünk kevés van. Csupán 3-4 hosszú sor termését gyűjtjük ládákba, amiket aztán viszünk az autóbuszunk csomagtartójába.
Itthon képzett borászok oktatnak arról, hogyan kell használni a présgépet, mikor jó a must, miként lesz a mustból bor, a cefréből pálinka.
Idén az ebédet Fábry Zoltán, az „Óhegy szakácsa” készíti az ilyenkor szokásos, szüreti, kiadós marha gulyást. Van, aki nem jön szüretelni, de ebédelni igen. Őt is szívesen látjuk, csak jelezze pár nappal korábban, hogy eleget főzzünk, nehogy éhes maradjon. Reméljük, néhányan meglepnek minket házi sütijeikkel is.
Közben Viniczai Sanyi borszakértő, a 2021. évjárat poharazós szőlő-bor elemzésre invitálja a résztvevőket, de elemzi a 2022. év időjárásának következményeit is.
Ebéd után átmegyünk az egykori szőlődomb kápolnájába, a Szent Donát kápolnába, aminek történetét Kádár József helytörténész ismerteti, személyes élményeivel gazdagítva.
Az egésznapos rendezvényen való részvétel ingyenes, az ebédjegy 2000.- Ft, általános iskolás korig 1000.- Ft-ért a helyszínen váltható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyermekeikkel, szüleikkel együtt, korhatár nélkül.