06.24
19:00

Tűz ünnepe-Szent Iván éjjelén

Talákozó az Óhegy-Klubházban

Archívum

Találkozásunk célja nem más, mint az év legrövidebb éjszakájának megünneplése. Többféle hagyomány kötődik ehhez a naphoz. Az észak-európai népeknél ezt az ünnepet sokkal erőteljesebben ülik meg, mint hazánkban. Ez érthető, hisz az északi sarkhoz közel, e napon igen rövid az éjszaka, az égbolt éppen hogy csak beszürkül. Ilyenkor rituálisan tüzet gyújtanak, melyet átugornak, és ha sikerül, az jó egészséget, bőséget jelent. Idén a Szent Iván éj szokásos ünneplésünket egy igazán érdekes, tűzzománc technológiával készült képek kiállításával gazdagítjuk.

1. A tűz művészei - 19.00 órakor

Muravidék Baráti Kör zománcművészeinek kiállítása, megnyitja Rácz Gábor zománcművész.

A tűzzománc egy iparművészeti és képzőművészeti technika, melynek lényege, hogy a művész a megálmodott képét porrá tört színes üveganyaggal fémlemezre festi, majd egy tüzes kemencében a fémlapra olvasztja. Az így létrejött tűzzománc kép, örök időkre, végleges színeiben tündöklik.

A vidám nyáresti mulatáshoz kapcsolódó kiállításon a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, és a Székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely művészeinek képeit tekinthetjük meg. Az Egyesület 1997. évi megalakulása óta számos, csoportos tűzzománc-kiállítást valósított meg. A csoport vezetője Rácz Gábor iparművész, egyházművész, aki alapvetően festőzománc-eljárásokat alkalmaz, de a tehetséggondozást is feladatának tekinti. Bevonja a fiatal alkotókat a Kárpát-medence területén, különböző zománctechnikákkal dolgozó csoportokba. Rácz Gábor legfrissebb műveit a kiscelli Szent Vér kápolna szentélyében is láthatjuk. A kiállításon több művész képei között megtekinthetjük Elekes Gyula tűzzománc képeit is, akinek vezetésével szoros együttműködés alakult ki a Székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely művészeivel.



2. Tűzön sütés művészete - 20.30-tól

A kiállítás után Varga Bélának, a „tűzön sütés művészének”, különféle húsokból készített, rostélyon sütött falatkáit kóstolhatjuk a kertben. Reméljük, hogy sokan lesznek most is, akik sütitket vagy „konty-alá valót” hoznak ehhez a különleges estéhez, bár ez nem feltétel!

3. Tűzugrás

A szabadtéri találkozó alkalmával mi is tüzet gyújtunk a kertben, majd átugorjuk, és vidáman köszöntjük az év legrövidebb éjszakáját. S ha itthon nem is annyira feltűnő a kései napnyugta, mégis akik ott lesznek, elmondhatják, hogy az év legrövidebb éjszakájának és egy felemelő együttlétnek voltunk tanúi és részesei.Szeretettel várunk minden érdeklődőt!