06.12
10:00

Felhívás szakács- és cukrászversenyre

Archívum

Ez évben a római kori ételek ízvilágát kell megidézni a versenyzőknek. Figyelmükbe ajánlom Apicius receptkönyvét. A jeles szerző Julius Caesar idejében élt, és nagy gourmand-nak számított!
A római ételek jellegzetes kísérő- és főző- anyaga, ízesítője, a garum (vagy más néven liquamen) elnevezésű halszósz volt, amit a legtöbb étel elkészítésénél felhasználtak. Ez a mai ízlésnek biztosan furcsa, mivel alapjában rohasztott halakból készítették! Ezért ennek helyettesítésére a sózást és a borsozást ajánlom. Amúgy is nagyon kedvelték az erős fűszerezést, ugyanakkor a mézet és az ecetet is.
A római ételek kedvelt alapanyagai voltak a saláták, a póréhagyma, a zeller, a ruccola, a sárgarépa és a gomba, az árpa, a tönköly, csicseriborsó, bab, zöldborsó, a különféle szószok, a tenger gyümölcsei, a sajtok, az olajbogyó, a tojás, a gyömbér, a mazsola, a dió, valamint a csirke-, a bárány-, a disznó,- a szárnyas- és a vadhúsok, persze az olívaolaj is.
Desszertként és köretként is fogyasztották a különféle gyümölcsöket, az almát, barackot, körtét, szőlőt, narancsot, datolyát, fügét, akár főzve is. Édes borokkal és musttal – vagy a kettő keverékével – főztek, pároltak, mivel nem mindenhol volt elérhető a tiszta ivóvíz. Az ókori rómaiak biztosan nem használták a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és a kukoricát, ezért ezeket a szakácsverseny résztvevői sem használhatják.
Az amatőr szakácsoknak a helyszínen, saját bográcsban, szabad tűzön kell főzni, kb. 15 adag ételt. Tűzifát ad az egyesület. Az alapanyagokat, fűszereket, edényeket, fakanalat stb. mindenkinek magával kell hoznia. Délután, 13:30-ra kell elkészülni az ételekkel, először a zsűrinek kell tálalni, utána fogyaszthat a közönség. A szakácsok az átvett kóstolójegyek fejében oszthatják ki a kóstoló adagokat. A verseny végén a begyűjtött kóstolójegyek árát az egyesület kifizeti a versenyzőknek.
A cukrászversenyen nincsenek ilyen szigorú megkötések. Egy tepsi süteményt vagy 1 tortát kell hozniuk az amatőr versenyzőknek, délben 12 óráig, mellékelve egy borítékot, amelyen kívülről egy jelige, a belsejében pedig a versenyző neve és a – római kori fantázianévvel ellátott - recept található. Eredményhirdetés kb. 14:00 órakor várható.
A versenyre jelentkezni lehet továbbra is az alábbi telefonszámon, vagy email címen:

az Egyesület Vezetősége
egyesulet@ohegy.hu
30-333 2902