05.20
19:00

Óbudai Kamarazenekar nyár eleji koncertje

családias körben, az Óhegy Klubházban

Archívum

Műsoron:
Corelli: Concerto grosso Op. 6. No. 10.
Vivaldi: A négy évszak – Nyár - g-moll
Händel: Concerto grosso Op. 6. No.9.
Mozart: c-moll adagio és fuga

E nyár eleji koncerten Gazda Péter vezetésével az Óbudai Kamarazenekar egy újabb kirándulásra, a klasszikus zene világába vezet bennünket. Segítenek neki szólóhangszerén Renkecz Kálmán, Gazda Zsuzsa, Angster Erzsébet, Bódiss Miklós. És néhány gondolat:
A velencei Antonio Vivaldi (1678–1741) leghíresebb hegedűverseny-ciklusa „A négy évszak”. A „Nyár” tételét hallgatva halk, szaggatott sóhajok szakadnak fel a hangszerekből. A hallgató szinte a bőrén érzi a kánikula tikkasztó melegét. Majd a szólóhegedű belépésével itt is madárkoncertet hallunk, melyből nem nehéz kihallani a kakukk hangját.
A hallei születésű Georg Friedrich Händel (1685–1759) életének legnagyobb részét Londonban töltötte és látványos operáival, lebilincselő oratóriumaival hódította meg a közönséget. 1740 körül írta meg 12 vonószenekari versenydarabját. A koncerten ebből sorozatból csendül fel az öt tételes concerto grosso.
Salzburg halhatatlan szülötte, Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). A koncerten elhangzó adagiója egy szenvedélyes ritmikájú előjáték. Ekkoriban Mozart fokozott figyelmet szentelt a „tudós” stílusnak, a fúgának. E nagy műgonddal kidolgozott zenei műfaj még Beethoven figyelmét is felkeltette.
A zenekar minden évben ismétlődő felajánlásának köszönhetően a belépés idén is díjtalan. A koncert után piknikre várunk mindenkit, melynek terített asztalát minden vendégünk gazdagíthatja sütijével, italával. Körülötte beszélgetünk a zenéről, ismerkedünk a zenekar muzsikusaival és egymással.