12.11

Minierdőt ültettünk

Óbuda - Táborhegy, Perényi út 21. közelében

Archívum

Miyawaki-elvű minierdő a Táborhegyen címmel jelent meg dr. Kerényi-Nagy Viktor, kerületünk főkertészének cikke az Óhegy-hírek októberi számában. Az egykor bányaként, és lerakóként 'hasznosított' Táborhegyet és Testvérhegyet fásítási tartalékterületnek jelölte ki az Önkormányzat, ahová az évek során 3-6000 fa telepítését tervezi. Fizikai adottságok miatt e területeken lehetetlen klasszikus módon fát ültetni, ezért új megoldás szükséges. Terv a névadójáról Akira Miyawaki, japán botanikusról elnevezett módszer, Miyawaki-elvű minierdő telepítése, mely a potenciális vegetáció fajaiból válogat.
Táborhegyen a „10millióFa” Alapítvány III. kerületi csoportja kezdeményezéséhez mi is csatlakoztunk, mint helyi lakosok az Óhegy Egyesületi tagjai, a Táborhegyi Kutyák facebook csoport tagjaival közösen. A Perényi úthoz közel, egy 100 m2 nagyságú területen, négyzetméterenként 3 darab, kb 100 cm-es, Erdészeti csemetekertekből hozott magoncot ültetünk feljavított talajba, melyek idővel a Tábor-hegy potenciális vegetációját képezik. E munkára invitáljuk kedves hegyvidéki lakótársainkat, segítsenek a munkában.
Mindenkit várunk szeretettel a Minierdő ültetésre! Erdészeti csemetekertekből hozott magoncokat ültetünk a földbe. Hozz magaddal: kesztyűt, ásót, csákányt, lapátot, és ha tudsz, locsolókannát.
Piroch Zsuzsa
30-9213361