11.26
19:00

Óbudai Kamarazenekar őszi koncertje

Óbuda

Archívum

Két klasszikus kedvenc, Joseph Haydn és W. A. Mozart művei szólalnak meg: Haydn: D-dúr szimfónia No.10 és Mozart: F-dúr Szimfónia Kv. 43.
Haydn művének keletkezéséről pontos adat nem ismert. Morzin gróf szolgálatában töltött idő alatt 1757 és 1761 között komponálta. Ezidőtájt számos szimfóniája született, köztük több operanyitány típusú, un. olasz szimfónia, amelynek sajátja, hogy három tételből áll. Ez a kor szokásainak éppúgy megfelelt, mint a négy tételes forma, s a zene éppoly bájos, lendületes, játékos, amilyet a mestertől megszoktunk.
Mozart korai műve az F-dúr szimfónia 1765-ben keletkezett. A gyermek tehetség ekkor 9-10 éves volt. Ez a szimfónia négy tételből áll, itt már megtaláljuk a menüett tételt is. Fiatal kora ellenére mind formailag, mind zeneileg mesterien megkomponált művet alkotott.
Olsvay Endre Tarsoly című darabja - egy kortárs mű – is helyt kapott a klasszikusok mellett a koncertprogramban. A szerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, és már 45 éve tagja az Óbudai Kamarazenekarnak is.
Az Óbudai Kamarazenekart ezúttal is a művészeti vezető, Gazda Péter hegedűművész-karmester vezényli.
Mindenkit szeretettel vár:
az Egyesület Vezetősége