2021 szeptember

Felhívás szakács- és cukrászversenyre!

Archívum

Ez évben is keressük az Óhegy Legjobb Szakácsát és az Óhegy Legjobb Cukrászát! A téma: a középkor. Nem lesz egyszerű a szakácsjelöltek dolga, mivel nem használhatnak paprikát, paradicsomot, krumplit, kukoricát. A rántást még nem ismerték, az ételeket kenyérbéllel, tejföllel, esetleg tejszínnel sűrítették. Nagyon kedveltek voltak a vadételek, a szárnyasok, de a halak is. A húsokhoz mártásokat fogyasztottak, rengeteg variációban, és persze barna kenyeret.

Felhívjuk a tisztelt jelentkezők figyelmét, hogy főzni a helyszínen (a Népház kertjében) lehet, kizárólag bográcsban. Más főzőeszköz (gáz – vagy villanyrezsó, gázzsámoly stb.) használata a versenyen nem megengedett, az egyenlő esélyek biztosítása végett! Az alapanyagokat, fűszereket és a bográcsot a versenyzőknek kell magukkal hozni, tüzifát mi adunk. A szakácsoknak kb. 10-15 adag ételt kell főzni, amelyet aztán a közönség a helyszínen megvásárolt jegyek átadásával kóstolhat meg. Az egyesület a szakácsok által begyűjtött jegyek árát fizeti ki, így ennek arányában térülnek meg a résztvevők alapanyag kiadásai. Az ételeknek 13:30-ra kell elkészülniük, eredményhirdetés 14 óra után várható. Közönségdíj is kiosztásra kerül, amit az a szakács kap, aki a legtöbb kóstolójegyet tudja felmutatni.

A cukrászversenyre jelentkezőknek viszont otthon kell elkészíteniük a versenyre benevezni kívánt süteményeket, amelyeket szintén június 20-án, legkésőbb 13 óráig kell leadni a Népházban, mellékelve egy borítékot, rajta egy jeligét, benne pedig a cukrászjelölt nevét és a receptet.
A zsűri elnöke Kiss Imre a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) korábbi igazgatója. A zsűri tagjai Szécsi Antal, az „Óhegy legjobb Szakácsa”, valamint Seres János szobrász, Pomáz koszorús szakácsa.
A verseny résztvevőit Kis Imre az MKVM által kiadott könyvvel jutalmazza. Sok szeretettel várjuk a jelentkezőket, akik kedvet és tehetséget éreznek magukban, hogy elmélyedjenek a korabeli konyha rejtelmeiben, és az eredményekkel majd a vendégeket is megörvendeztessék!
A főzőversenyre kérjük jelentkezzen be mielőbb, de legkésőbb június 16-ig szerdáig, hogy a versenyhez megfelelő körülményeket, a létszámhoz igazodóan, biztosítani tudjunk. Jelentkezni lehet az elérhetőségen