2021 szeptember

Óbuda történelmi emlékei – középkor

Archívum

Helyismereti verseny
Óbuda középkori emlékeiből nem sok maradt ránk. Jobbára falmaradványok, alaptestek jelölik az egykori királynéi vár, a templomok, kolostorok és piactéri házak helyét. Mégis emlékeztetnek elődeinkre, akik ezt a várost élték mindaddig, amíg a török elől el nem menekültek, és hírt közvetítenek épített környezetükről, amelyek a török pusztulást megelőző időszakról.

Hogy célunkat elérjük, ezért felkértük Benyóné Dr. Mojzsis Dóra történészt, hogy a korszakra vonatkozóan állítson össze kérdéseket úgy, hogy arra megválaszolni csak az tud, aki a helyszínen járt, esetleg szelfit is készített a helyszínről. A kérdésekre adott válaszokat egy háromtagú zsűri értékeli, tagjai Benyóné Dr. Mojzsis Dóra, Horváth Péter muzeológusok, és Basa István, a II. Rákoczi Frerenc Általános iskola tanára.
A jutalom mindhárom esetében egy Óbuda történetét leíró értékes könyv. A könyv mellé az első egy óbudai vendéglőbe érvényes családivacsora bónuszjegyet kap, második egy sokszemélyes tortát, harmadik egy többszemélyes tortát. Továbbá a II. Rákóczi Ferenc Általános iskola azon felső tagozatos diákjai, akik a versenyen való részvételüket kitöltött kérdőívekkel igazolni tudják, azok jutalmul 5-ös osztályzatot kapnak történelemből.
kérdőívek letölthetőek honlapunkról, de kinyomtatva átvehetők az Egyesület irodájában és az Iskola titkárságán. Továbbá az alábbi, egyesületi e-mailcímre küldött és megadott címükre is elküldhetjük.
A válaszok június 14-ig adhatók le a Táborhegyi Népházban, vagy interneten az Egyesület e-mail címére elküldve.
Eredményhirdetés és díjátadás – ha a pandémia nem írja felül - 2021. június 19-én, a Táborhegyi Népházban, az „Óhegy Napok” ünnepi megnyitóján lesz.
További részletek a kérdőíven találhatók. Várjuk kedves hegylakóink és további érdeklődők jelentkezését.