Bajorország a Táborhegyen
az Óhegy Klubházban.   
Kleine Wiesnoktóber 5-én, 
szombaton 16:00 órától.
 
Programok:  ​🍺 Sörkóstoló 🍺 Bajor vacsora, ​🍺 Vakteszt a sörfajtákról ​🍺 Kahoot kocsma-kvíz ​🍺 Gombfoci ​🍺 Élményfotózás bajor ruhákban 

Bajorország a Táborhegyen

Nagyvilág a Táborhegyen sorozatunk egy újabb állomásaként Bajorország érkezik az Óhegy klubházba.

Ha a bajorokról beszélgetünk, nincs ember, akinek ne a Bayer München, a BMW és a sör jelenne meg a lelki szemei előtt. A Bajor főváros neve a Munichen szóból ered, ami azt jelentette, hogy „a szerzetesek helye”, miután 1150 es években a szerzetesek alapították a várost.

A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz. A szerzetesek saját maguk főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem. A középkorban a sörfőzés terén a kolostorok álltak az élen. A szerzetesek terjesztették el Nyugat-Európában a komlót a sör ízesítéséhez.

Bajorországban már 1516-ban sörtisztasági törvényt hoztak, ami szabályozta, hogy sör kizárólag maláta, komló és víz hozzáadásával készülhet, adalékanyagok nélkül. Később a hozzávalók közé felvették az élesztőt is.

Így már érthető, hogy München nemcsak Bajorország fővárosa, hanem a sörimádóké is. Elég ehhez München 21 sörfőzdéjére, 22 sör-éttermére és a világhírű Oktoberfestre gondolni.

Az első népünnepélyt 1810-ben Lajos bajor király és Terézia Sarolta esküvője alakalmából rendezték a müncheni városfal melletti réten. Azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesének („Terézia-mező”) és a fesztivált a helyiek egyszerűen csak Wiesenek.

A sört Bajorországban egyáltalán nem tekintik alkoholos italnak, hanem ételnek. Ha München és gasztronómia, akkor a híres fehér kolbász sem maradhat ki a sorból. Münchenben nem szimpla kávéval kezdődik reggel. A bajorok számára „Weisswurst” a reggeli elkerülhetetlen része volt, mint a franciáknál a croissant.

Október 5-én, 16:00 órától az Óhegy Klubházban egy „Kleine Wiesn”-re invitáljuk az érdeklődőket!

Majoros Szilvia és Fonyódi Gábor kézműves sörmesterek, lager típusú október-fesztiválos jellegű söröket készítenek számunkra, amit frissen csapolva meg is kóstolhatunk.

Weiswurstot (fehér kolbászt) manapság már nemcsak reggel, hanem a nap folyamán bármikor fogyasztják, így nem lesz nagy szentségtörés, ha Varga Béla mesterszakácsunk a valódi bajor kolbászokat sváb krumpli salátával körítve estebédre készíti.

Természetesen a fesztivál hangulathoz kell a móka is! Valódi fesztiválos fényképeket készít a vállalkozó kedvűekről egyesületünk fotósa, Roberta. A bajor népviseletben érkezőket külön díjazzuk!

És hogy kerek legyen a történet, az est folyamán, vakteszttel mérkőznek meg a sörök Varga Szabolcs vezetésével. A tesztelők - a sörfajtának és nevének előzetes ismerete nélkül - kóstolják meg a söröket, és hasonlítják össze a kézműves sörök és a sörgyári prémium sörök ízeit, majd pontozással értékelik.

Majd jön a versenyek versenye, a nagy KocsmaKvíz! (A játékban csapatok vesznek részt, melyhez szükséges a mobil telefon és a Kahoot applikáció ismerete.)

Nincsen olyan rendezvény, ahol a foci nem kerülne szóba. Ezért a helyi gombfoci asztal mellett csapataink már a kezdő vonalnál sorakoznak. Természetesen szívesen látjuk a vendégcsapatokat is a pályán.

Október 5-én mindenkit szeretettel várunk az Óhegy Klubházban, mert ahogy a bajor mondja: „Was du heute kannst besorgen, das verschiebe nicht auf morgen” (Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra).