Szent Iván éjjelén

19 órától – Varga Béla,
a tűz urának vacsorája
majális érett söreivel

21 órától Szepessy Bálint
tűzzsonglőr bemutatója.

Tűzugrás, körtánc
Lányi György
kecskedudás kiséterével.

az Óhegy Klubházban
(1037 Bp. Toronya utca 33.)

A varázslás, mágia és a bűbáj éje

Szent Iván nap, azaz a nyárközép éjszakája, ha nem is a legrövidebb, viszont a nyár legizgalmasabb éjjele.

A nyárközép éjszakája egy meglehetősen régi ünnep, mely a pogány időkig nyúlik vissza, az mely szorosan kapcsolódik a Naphoz, a fényhez, az élethez, a világosságnak a győzelme a sötétség, az elmúlás és a gonosz felett. A kereszténység ezen a napon ünnepli Keresztelő Szent János születés napját. Ezen a varázslatos éjszakán bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. Magyar specialitásként Jánosból Iván is lehet! (Iván név a Jovános, Ivános” alakból ered.)

Hazánkban ezen a napon örömtüzeket gyújtottak. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak és egészségesek lesznek. De tartja magát az a hiedelem is, ha egy cetlire olyan dolgokat írunk fel, amelyektől meg akarunk szabadulni – pl. szegénység, rossz gondolatok – a Szent Iván-éji tűzbe dobva, mindez a múlté lesz.

Az Óhegy Klubházban 19 órától mi is meggyújtjuk az örömtüzet. Várjuk a huncut Puckok Babvirág, Pókháló vagy Moly tündérek látogatását, mert ezen az éjjelen előbújnak rejtekhelyükről a manók, boszorkányok, tündérek, koboldok és mindenféle csodás lények. Vidám játékok, zenélés, falatozás és bájital fogyasztása mellett hagyjuk, hogy az álom és a valóság összekeveredjen, hogy a vágyaink teljesüljenek.

Mi is történhet velünk ezen az éjszakán?

Falatozhatunk a „Tűz ura”, Varga Béla szent iváni faszenes pecsenyéjéből. Elbódíthatjuk magunkat az Óhegy sörével, amit a majálison az Óhegy boszorkánykonyhájában közösen főztük!

Boszorkány pinátát akasztunk a fára, hogy a legügyesebb tündérre vagy koboldra „csokieső hulljon rája”.

21 órakor Szepessy Bálint tűzzsonglőr fog elbájolni bennünket. A legbátrabbak tüzet ugranak és számtalan cetli is égni fog! Csak arra vigyázzunk hát, mit is kívánunk!

Legvégül Lányi Gyuri dudamuzsikájától, bájitaloktól és varázslattól elbűvölve közösen várjuk a napfordulót!

Reméljük, hogy vendégeink lesznek a Hegyvidék tündérei, koboldjai, pajkos szellemei és a kiskosarukban hamuba sült pogácsát és tüzes vizet hoznak!

Vigyázat ezen az éjjelen bármi megtörténhet…

Letölthető program (PDF)