Óhegy napok - 2004
„Boldog békeidők Óbudán,
az ódonságok városában”

(1920-30-as évek)

kultúra
történelem, kiállítás, dalok
június 7. péntek 17:30-tól.

szórakozás
költészet, tánc, vacsora
június 8. szombat 17:30-tól.

kulináris élmények
szakácsverseny, sütiverseny
június 9. vasárnap 10:00-tól.

az Óhegy Klubházban,
(1037 Bp. Toronya utca 33.) 

Az ódonságok városában”

Ez évben az 1920-as – 30-as évekbe kalandozunk vissza, képzeletbeli időgépünkön, az Óhegy Napok alkalmával. Felidézzük a régi, macskaköves utcák hangulatát, amelyeken egykor Krúdy Gyula - Szindbád - is koptatta a köveket, jó alapanyagot biztosítva a tyúkszemvágó asszonyságoknak. Régi kisasszonyok és úrfiak nyomán betérünk kiskocsmákba és kávéházakba, kockás abroszos asztaloknál “jó kadarkát” fogyasztunk és “Éjjel az omnibusz tetején” megtudhatjuk, hogy mit csinált anno Budán 3-tól 6-ig az unatkozó nagyságos asszony! Válogatást kaphatunk a kor híres íróinak, költőinek komoly, elgondolkodtató vagy éppen vicces, kissé pajzán műveiből és megtanulhatjuk a Charleston alaplépéseit is. A hölgyek megmérettethetik szárnyaló és merész fantáziájukat kalapjaik feldíszítésével, csodálatra késztetve ezzel a megjelent urakat.

Akik ebben a csodás időutazásban segítségünkre lesznek: pénteken Saly Noémivel foglalhatunk helyet a régi Óbudai asztaloknál. A hangulat felidézését segíti számunkra Dudás András harmonika művész. Átkóboroljuk az éjszakát – miután 7-kor találkoztunk a Nemzetinél! –a Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor művészházaspár korabeli “slágerekből” összeállított műsorával, amelyben egyesületünk kórusa is közreműködik. Felolvasó Színházunk irodalmi válogatásából megtudhatjuk mitől szép vagy éppen nehéz vagy vicces az élet, hiszen az összeállítás az örökérvényű emberi érzésekről szól. Kóstolhatunk bort az erre az alkalomra berendezett “Ódon kiskocsmánkban” és az “Ódon kávéházunkban“ dedikáltathatjuk Saly Noémivel a helyszínen kapható könyveit.

A szombat esti vacsora: harcsapaprikás túróscsuszával és az Óbudai krémes – felidézi majd bennünk a régi, nagyon szeretett Óbudai ízeket. Dudás András tangóharmonikája, Holup Orsolya és táncosainak Charleston-bemutatója, a vacsora alatt Simányi Zsuzsi és Darvas Kristóf zenés közreműködése is biztosítja, hogy a hangulatunk egy pillanatra se lankadjon és időutazásunk kiválóan sikerüljön!

A vasárnapi szakácsverseny résztvevői bográcsaik illatfelhője mellett, a cukrász-versenyzők pedig édes-mézes süteményeik illatával eltelten hallgathatják a kedves közönség által erre az alkalomra írt és a helyszínen felolvasott verseket. A költészet elvarázsol, így könnyebb lesz kivárni, amíg végre meg lehet kóstolni a Krúdy és kortársainak szelleme és a versenyzők fantáziája által megihletett, feltehetően idén is igen ízletesen elkészített étkeket!

Tartsanak velünk ezen a varázslatosnak – és ízletesnek! – ígérkező időutazáson! Várunk mindenkit nagy szeretettel! - az Egyesület Elnökségének nevében:


Letölthető program (PDF)