Óhegy napok
"Föltámadott a tenger"

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc,valamint Petőfi Sándor emlékére. 
Három napos rendezvény:

Június 9-10-11. péntek-vasárnap
Óhegy-klubházban

AKTUALITÁSOK

Ebben az évben már 20. alkalommal rendezzük meg az Óhegy Napokat a Klubházban. Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200., és az 1848-as forradalom 175. évfordulóját. Programjaink is ehhez kapcsolódnak.

Mindenkit szeretettel vár az Óbuda Hegyvidékek Egyesületének Vezetősége! egyesulet@ohegy.hu    

Június 9, péntek,17.30

Az ünnepélyes megnyitó napján a Corvin Művészkör kiállítás keretében mutatja be a március 15-éhez kapcsolódó relikviákat, dokumentumokat és a jeles dátum ihlette egyéni alkotásokat. Érdekes előadást halhatunk Kökény Ferenctől a lengyelek közreműködéséről az 1848-as forradalomban és szabadságharcban. Bár Bem József tábornok nevét mindenki ismeri, a névtelen lengyel hősök előtt is tiszteleghetünk az előadás meghallgatásával. Érdekes egybeesés, hogy a szintén ezen a napon tartandó huszár-bemutatót az óbudai Lengyel Hagyományőrző Egyesület Wisocky Légiójától láthatjuk! A programot színesíti az egyesület kórusának, és Alerton Tánccsoportjának közreműködése. A program részletesen:
Vendégek fogadása, magyar huszárok díszőrsége mellett.Süvegemen nemzetiszín rózsa – 1848-as dalok az Egyesület Kórusának előadásában. Rendezvényt megnyitja: Dr. Kiss László polgármester úr. „Föltámadott a tenger!” – Corvin művészkör kiállításának megnyitója március 15. emlékére. Szabadságharc dalai - az Egyesület Kórusának előadásában. „Lengyelek az 1848-as szabadságharcban” Kökény Ferencnek, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatójának előadása. „Palotás” Egyesület Alerton Tánccsoportjának bemutatója. „Szép magyar huszárok” Huszárok viseletének és fegyverzetének bemutatója. Állófogadás.  

Június 10, szombat,17.00

Június 10-én, szombaton az Egyesület Felolvasó Színházának előadásában Petőfi verseket halhatunk, amelyek máig megőrizték aktualitásukat. Ismerünk sok megzenésített Petőfi verset is, ezekből halhatunk egy összeállítást Csörsz-Rumen Istvánnak, a Musica Historica vezetőjének gitárral kísért előadásában. Közben a klubház udvarán már felsorakoznak a lovas huszárok (Pirchala Zsuzsi, Juhász Dénes és Máté Miklós), akiknek a vezetésével egy ünnepi menet vonul a Táborhegyi parkba. Addigra a kézművesek Dumitriu Gabi vezetésével elkészítik a vonuláshoz szükséges huszárcsákókat és a leányok fejére a gyöngyös főkötőket. Fenn a parkban ízelítőt kaphatunk abból, hogyan küzdöttek huszárjaink a szabadságharcban, sokszor a többszörös túlerő ellenében is! A bemutató után visszatérünk a Klubházba. Menetünket Csörsz -Rumen István kíséri dudaszóval. A megfáradt közönséget fogadó pálinkával élénkítjük fel, mielőtt helyet foglalnak a megterített vacsoraasztaloknál. A hangulatot fokozzák az Alerton Tánccsoport korabeli ruhákba öltözött hölgyei, Palotás táncuk előadásával (Koerográfus: Holup Orsolya). Az ízletes vacsorát Máté Miklós (a sokoldalú huszár!) kíséri citeráján. Már most izgatottan várjuk vendégeink saját költeményeit, amelyek felolvasásával a vacsora végén megörvendeztetnek bennünket! A program részletesen:  
Vendégek fogadása, magyar lovas– és gyalogos huszárok díszőrsége mellett.
„Szabadság, szerelem!” - Petőfi Sándor, a forradalmár és a magánember. Verses, zenés összeállítás az Egyesület Felolvasó Színházának előadásában. Gitárral, énekkel közreműködik: Csörsz-Rumen István.
Kézműves foglalkozás – 16:30-tól huszárcsákó, gyöngyös főkötő készítése,
„Forradalmi menet” - 18:00 órakor indul a Táborhegyi parkba lovas- és gyalogos huszárok, és viseletbe öltözött lányok, asszonyok vezetésével. A helyszínen a huszárok bemutatója, papírzászlók kitűzése, majd vonulás a Klubházba.
Vacsora: 19:30-tól, fogadópálinka brassói aprópecsenye, jóféle vörösbor, almáspite, üdítő italok. A vacsorát Máté Miklós kíséri citeráján. 
Palotás - táncbemutató az Egyesület Alerton Tánccsoportjának előadásában.
Költőverseny: a vendégek felolvassák az 1848-ihlette saját verseiket.  

Június 11, vasárnap,10.00

Június 11-én, vasárnap az elmúlt évek Óhegy Napjainak szokása szerint, a kulináris élvezeteknek adózunk. Ezen a napon szakács- és cukrászversenyen mérik össze tudásukat az amatőr jelöltek, az “Óhegy Legjobb Szakácsa” és az “Óhegy legjobb cukrásza” címek elnyeréséért. Ide is nagyon várjuk a lelkesen drukkoló közönséget, hiszen az eredményhirdetés után kóstolgathatják akár több, a fino­mabbnál-finomabb főzet ízeit is! A lelkes munkát inspirálja, és a jó hangulatot biztosítja a Békás Ze­nekar, Juhász Dénes (szintén sokoldalú huszárunk!) vezetésével. A program részletesen:
Szakács és cukrászverseny az „Óhegy Legjobb Szakácsa” és az „Óhegy Legjobb Cukrásza” címek elnyeréséért. közreműködik a Békás Zenekar Ebéd, majd eredményhirdetés 13:30-tól 
 
Reméljük, hogy az égiek is kegyesek lesznek hozzánk és esőmentes időben élvezhetjük majd az idei Óhegy Napok változatos és izgalmas programjait! Mindenkit szeretettel várunk! Emlékezzünk együtt Petőfi Sándorra, és 1848-49 hőseire! Programokon a részvétel ingyenes, kivéve a szombati lakomát, amelyre a belépőjegy 3.000.- Ft/fő. A jegyek megvásárolhatóak az Óhegy Klubház gondnokánál és az Erdőalja ÁBC-ben. A vasárnapi főzőversenyre a kóstolójegyek 500.-Ft/db áron, a helyszínen kaphatóak. A rendezvény szervezője és háziasszonya: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra muzeológus, az Egyesület ügyvezető elnöke.