Felhívás szakács- és cukrászversenyre

2022.06.12. | Események, programok, Hírek |

Ez évben a római kori ételek ízvilágát kell megidézni a versenyzőknek. Figyelmükbe ajánlom Apicius receptkönyvét. A jeles szerző Julius Caesar idejében élt, és nagy gourmand-nak számított!
A római ételek jellegzetes kísérő- és főző- anyaga, ízesítője, a garum (vagy más néven liquamen) elnevezésű halszósz volt, amit a legtöbb étel elkészítésénél felhasználtak. Ez a mai ízlésnek biztosan furcsa, mivel alapjában rohasztott halakból készítették! Ezért ennek helyettesítésére a sózást és a borsozást ajánlom. Amúgy is nagyon kedvelték az erős fűszerezést, ugyanakkor a mézet és az ecetet is.

A római ételek kedvelt alapanyagai voltak a saláták, a póréhagyma, a zeller, a ruccola, a sárgarépa és a gomba, az árpa, a tönköly, csicseriborsó, bab, zöldborsó, a különféle szószok, a tenger gyümölcsei, a sajtok, az olajbogyó, a tojás, a gyömbér, a mazsola, a dió, valamint a csirke-, a bárány-, a disznó,- a szárnyas- és a vadhúsok, persze az olívaolaj is.
Desszertként és köretként is fogyasztották a különféle gyümölcsöket, az almát, barackot, körtét, szőlőt, narancsot, datolyát, fügét, akár főzve is. Édes borokkal és musttal – vagy a kettő keverékével – főztek, pároltak, mivel nem mindenhol volt elérhető a tiszta ivóvíz. Az ókori rómaiak biztosan nem használták a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és a kukoricát, ezért ezeket a szakácsverseny résztvevői sem használhatják.

Az amatőr szakácsoknak a helyszínen, saját bográcsban, szabad tűzön kell főzni, kb. 15 adag ételt. Tűzifát ad az egyesület. Az alapanyagokat, fűszereket, edényeket, fakanalat stb. mindenkinek magával kell hoznia. Délután, 13:30-ra kell elkészülni az ételekkel, először a zsűrinek kell tálalni, utána fogyaszthat a közönség. A szakácsok az átvett kóstolójegyek fejében oszthatják ki a kóstoló adagokat. A verseny végén a begyűjtött kóstolójegyek árát az egyesület kifizeti a versenyzőknek.
A cukrászversenyen nincsenek ilyen szigorú megkötések. Egy tepsi süteményt vagy 1 tortát kell hozniuk az amatőr versenyzőknek, délben 12 óráig, mellékelve egy borítékot, amelyen kívülről egy jelige, a belsejében pedig a versenyző neve és a – római kori fantázianévvel ellátott – recept található. Eredményhirdetés kb. 14:00 órakor várható.
A versenyre jelentkezni lehet továbbra is az alábbi telefonszámon, vagy email címen:

az Egyesület Vezetősége
egyesulet@ohegy.hu
30-333 2902

 

Cikk megosztása:

További programok:
További hírek, programok

Felhívás szakács- és cukrászversenyre

2022.06.12. |

Ez évben a római kori ételek ízvilágát kell megidézni a versenyzőknek. Figyelmükbe ajánlom Apicius receptkönyvét. A jeles szerző Julius Caesar idejében élt, és nagy gourmand-nak számított!
A római ételek jellegzetes kísérő- és főző- anyaga, ízesítője, a garum (vagy más néven liquamen) elnevezésű halszósz volt, amit a legtöbb étel elkészítésénél felhasználtak. Ez a mai ízlésnek biztosan furcsa, mivel alapjában rohasztott halakból készítették! Ezért ennek helyettesítésére a sózást és a borsozást ajánlom. Amúgy is nagyon kedvelték az erős fűszerezést, ugyanakkor a mézet és az ecetet is.

A római ételek kedvelt alapanyagai voltak a saláták, a póréhagyma, a zeller, a ruccola, a sárgarépa és a gomba, az árpa, a tönköly, csicseriborsó, bab, zöldborsó, a különféle szószok, a tenger gyümölcsei, a sajtok, az olajbogyó, a tojás, a gyömbér, a mazsola, a dió, valamint a csirke-, a bárány-, a disznó,- a szárnyas- és a vadhúsok, persze az olívaolaj is.
Desszertként és köretként is fogyasztották a különféle gyümölcsöket, az almát, barackot, körtét, szőlőt, narancsot, datolyát, fügét, akár főzve is. Édes borokkal és musttal – vagy a kettő keverékével – főztek, pároltak, mivel nem mindenhol volt elérhető a tiszta ivóvíz. Az ókori rómaiak biztosan nem használták a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és a kukoricát, ezért ezeket a szakácsverseny résztvevői sem használhatják.

Az amatőr szakácsoknak a helyszínen, saját bográcsban, szabad tűzön kell főzni, kb. 15 adag ételt. Tűzifát ad az egyesület. Az alapanyagokat, fűszereket, edényeket, fakanalat stb. mindenkinek magával kell hoznia. Délután, 13:30-ra kell elkészülni az ételekkel, először a zsűrinek kell tálalni, utána fogyaszthat a közönség. A szakácsok az átvett kóstolójegyek fejében oszthatják ki a kóstoló adagokat. A verseny végén a begyűjtött kóstolójegyek árát az egyesület kifizeti a versenyzőknek.
A cukrászversenyen nincsenek ilyen szigorú megkötések. Egy tepsi süteményt vagy 1 tortát kell hozniuk az amatőr versenyzőknek, délben 12 óráig, mellékelve egy borítékot, amelyen kívülről egy jelige, a belsejében pedig a versenyző neve és a – római kori fantázianévvel ellátott – recept található. Eredményhirdetés kb. 14:00 órakor várható.
A versenyre jelentkezni lehet továbbra is az alábbi telefonszámon, vagy email címen:

az Egyesület Vezetősége
egyesulet@ohegy.hu
30-333 2902

 

Cikk megosztása:

További hírek, programok

2025. január 25.

2025. január 25.

2024. december 13.

2024. december 13.

2024. december 8.

2024. december 8.

2024. december 7.

2024. december 7.

2024. december 8.

2024. december 8.