Felhívás szakács- és cukrászversenyre

Felhívás szakács- és cukrászversenyre

Ez évben a római kori ételek ízvilágát kell megidézni a versenyzőknek. Figyelmükbe ajánlom Apicius receptkönyvét. A jeles szerző Julius Caesar idejében élt, és nagy gourmand-nak számított!
A római ételek jellegzetes kísérő- és főző- anyaga, ízesítője, a garum (vagy más néven liquamen) elnevezésű halszósz volt, amit a legtöbb étel elkészítésénél felhasználtak. Ez a mai ízlésnek biztosan furcsa, mivel alapjában rohasztott halakból készítették! Ezért ennek helyettesítésére a sózást és a borsozást ajánlom. Amúgy is nagyon kedvelték az erős fűszerezést, ugyanakkor a mézet és az ecetet is.

A római ételek kedvelt alapanyagai voltak a saláták, a póréhagyma, a zeller, a ruccola, a sárgarépa és a gomba, az árpa, a tönköly, csicseriborsó, bab, zöldborsó, a különféle szószok, a tenger gyümölcsei, a sajtok, az olajbogyó, a tojás, a gyömbér, a mazsola, a dió, valamint a csirke-, a bárány-, a disznó,- a szárnyas- és a vadhúsok, persze az olívaolaj is.
Desszertként és köretként is fogyasztották a különféle gyümölcsöket, az almát, barackot, körtét, szőlőt, narancsot, datolyát, fügét, akár főzve is. Édes borokkal és musttal – vagy a kettő keverékével – főztek, pároltak, mivel nem mindenhol volt elérhető a tiszta ivóvíz. Az ókori rómaiak biztosan nem használták a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és a kukoricát, ezért ezeket a szakácsverseny résztvevői sem használhatják.

Az amatőr szakácsoknak a helyszínen, saját bográcsban, szabad tűzön kell főzni, kb. 15 adag ételt. Tűzifát ad az egyesület. Az alapanyagokat, fűszereket, edényeket, fakanalat stb. mindenkinek magával kell hoznia. Délután, 13:30-ra kell elkészülni az ételekkel, először a zsűrinek kell tálalni, utána fogyaszthat a közönség. A szakácsok az átvett kóstolójegyek fejében oszthatják ki a kóstoló adagokat. A verseny végén a begyűjtött kóstolójegyek árát az egyesület kifizeti a versenyzőknek.
A cukrászversenyen nincsenek ilyen szigorú megkötések. Egy tepsi süteményt vagy 1 tortát kell hozniuk az amatőr versenyzőknek, délben 12 óráig, mellékelve egy borítékot, amelyen kívülről egy jelige, a belsejében pedig a versenyző neve és a – római kori fantázianévvel ellátott – recept található. Eredményhirdetés kb. 14:00 órakor várható.
A versenyre jelentkezni lehet továbbra is az alábbi telefonszámon, vagy email címen:

az Egyesület Vezetősége
egyesulet@ohegy.hu
30-333 2902

 

Cikk megosztása

Kapcsolódó bejegyzés

Felhívás szakács- és cukrászversenyre

Felhívás szakács- és cukrászversenyre

Közzétéve: 2022-06-12

Ez évben a római kori ételek ízvilágát kell megidézni a versenyzőknek. Figyelmükbe ajánlom Apicius receptkönyvét. A jeles szerző Julius Caesar idejében élt, és nagy gourmand-nak számított!
A római ételek jellegzetes kísérő- és főző- anyaga, ízesítője, a garum (vagy más néven liquamen) elnevezésű halszósz volt, amit a legtöbb étel elkészítésénél felhasználtak. Ez a mai ízlésnek biztosan furcsa, mivel alapjában rohasztott halakból készítették! Ezért ennek helyettesítésére a sózást és a borsozást ajánlom. Amúgy is nagyon kedvelték az erős fűszerezést, ugyanakkor a mézet és az ecetet is.

A római ételek kedvelt alapanyagai voltak a saláták, a póréhagyma, a zeller, a ruccola, a sárgarépa és a gomba, az árpa, a tönköly, csicseriborsó, bab, zöldborsó, a különféle szószok, a tenger gyümölcsei, a sajtok, az olajbogyó, a tojás, a gyömbér, a mazsola, a dió, valamint a csirke-, a bárány-, a disznó,- a szárnyas- és a vadhúsok, persze az olívaolaj is.
Desszertként és köretként is fogyasztották a különféle gyümölcsöket, az almát, barackot, körtét, szőlőt, narancsot, datolyát, fügét, akár főzve is. Édes borokkal és musttal – vagy a kettő keverékével – főztek, pároltak, mivel nem mindenhol volt elérhető a tiszta ivóvíz. Az ókori rómaiak biztosan nem használták a krumplit, a paradicsomot, a paprikát, és a kukoricát, ezért ezeket a szakácsverseny résztvevői sem használhatják.

Az amatőr szakácsoknak a helyszínen, saját bográcsban, szabad tűzön kell főzni, kb. 15 adag ételt. Tűzifát ad az egyesület. Az alapanyagokat, fűszereket, edényeket, fakanalat stb. mindenkinek magával kell hoznia. Délután, 13:30-ra kell elkészülni az ételekkel, először a zsűrinek kell tálalni, utána fogyaszthat a közönség. A szakácsok az átvett kóstolójegyek fejében oszthatják ki a kóstoló adagokat. A verseny végén a begyűjtött kóstolójegyek árát az egyesület kifizeti a versenyzőknek.
A cukrászversenyen nincsenek ilyen szigorú megkötések. Egy tepsi süteményt vagy 1 tortát kell hozniuk az amatőr versenyzőknek, délben 12 óráig, mellékelve egy borítékot, amelyen kívülről egy jelige, a belsejében pedig a versenyző neve és a – római kori fantázianévvel ellátott – recept található. Eredményhirdetés kb. 14:00 órakor várható.
A versenyre jelentkezni lehet továbbra is az alábbi telefonszámon, vagy email címen:

az Egyesület Vezetősége
egyesulet@ohegy.hu
30-333 2902

 

Cikk megosztása

További riportok

Az Óbudai Árpád Gimnázium hagyománya, ami meghatározza az iskola arculatát, amely 50 éve működik, amire kíváncsiak a helyiek, amit várnak és szeretnek a ballagók, és amiben részt vettek ők maguk is.

Az Óbudai Árpád Gimnázium hagyománya, ami meghatározza az iskola arculatát, amely 50 éve működik, amire kíváncsiak a helyiek, amit várnak és szeretnek a ballagók, és amiben részt vettek ők maguk is.

Hegedűs Endre (1939) festőművész előtt tiszteleg az Óhegy Klubház Lélek és Színek találkozása című, idei első kiállítása.

Hegedűs Endre (1939) festőművész előtt tiszteleg az Óhegy Klubház Lélek és Színek találkozása című, idei első kiállítása.

Novemberben volt látogatható az Óhegy Klubházban Varga Patrícia Minerva festőművész új kiállítása.

Novemberben volt látogatható az Óhegy Klubházban Varga Patrícia Minerva festőművész új kiállítása.

Az idei Óhegy-napok műsorában többek között örökzöld dallamokat hallhatunk majd a Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor művészházaspár előadásában.

Az idei Óhegy-napok műsorában többek között örökzöld dallamokat hallhatunk majd a Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor művészházaspár előadásában.

Saly Noémi hosszú éveken keresztül volt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Abban az épületben dolgozott, ahol kedvelt írója, Krúdy Gyula, élete utolsó három évében lakott.

Saly Noémi hosszú éveken keresztül volt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa. Abban az épületben dolgozott, ahol kedvelt írója, Krúdy Gyula, élete utolsó három évében lakott.

A Szentiván-éji tűzugrás már hagyományos programja a hegyi közösségnek. Idén még különlegesebb lesz, mivel az eredeti hagyományoknak megfelelően, dudaszó fogja kísérni.

A Szentiván-éji tűzugrás már hagyományos programja a hegyi közösségnek. Idén még különlegesebb lesz, mivel az eredeti hagyományoknak megfelelően, dudaszó fogja kísérni.

Szerencsejátékkal mindenki találkozott már élete során, sőt azt is megkockáztatom, hogy a cikket olvasók bizonyos része hódolt is ennek az elfoglaltságnak.

Szerencsejátékkal mindenki találkozott már élete során, sőt azt is megkockáztatom, hogy a cikket olvasók bizonyos része hódolt is ennek az elfoglaltságnak.

A vadászatról és annak megítéléséről napjainkban megoszlanak a vélemények, sokan elítélik mások egy nemes sportnak tekintik.

A vadászatról és annak megítéléséről napjainkban megoszlanak a vélemények, sokan elítélik mások egy nemes sportnak tekintik.

Gondolom sokan eljátszottunk már a gondolattal milyen jó is lenne egy egzotikusabb, veszélyesebb vadállatot tartani.

Gondolom sokan eljátszottunk már a gondolattal milyen jó is lenne egy egzotikusabb, veszélyesebb vadállatot tartani.

December 1-jén nyitott meg az Óhegy Közösségi Házban a Csend-Tér című kiállítás.

December 1-jén nyitott meg az Óhegy Közösségi Házban a Csend-Tér című kiállítás.

Az Óbuda Hockey Academy (OHA) elsősorban a jég szerelmeseinek és a sportágválasztás előtt álló fiataloknak nyújt sportolási lehetőséget.

Az Óbuda Hockey Academy (OHA) elsősorban a jég szerelmeseinek és a sportágválasztás előtt álló fiataloknak nyújt sportolási lehetőséget.

Mindenki szereti a bődületesen nagy, hangulatos házibulikat, ahol baráti körben kirúghat kicsit a hámból egy fárasztó hét után.

Mindenki szereti a bődületesen nagy, hangulatos házibulikat, ahol baráti körben kirúghat kicsit a hámból egy fárasztó hét után.