Táborhegyi szüret – 2023

2023.09.23. | 2023, Események, programok, Hírek |

Táborhegyi szüret - Hagyományőrző rendezvény. Szeptember 23. szombat - 07:45 - Találkozó: ​az Óhegy Klubház előtt

7:45 Találkozó az Óhegy Klubház előtt alkalmas öltözetben, nyesőollóval.
8:00 Indulás autóbusszal a Pilisborosjenői szőlődombra, ahol egy jó kis reggeli vár bennünket. Szülők megtanítják a gyermeket a nyesőolló használatára, aztán lenyessük az érett fürtöket és ládákba gyűjtjük.
11:30 Visszaérkezünk az Óhegy Klubházba, ahol kezdődik a munka. A préselés, a törköly összegyűjtése, kezelése, a must ballonokba gyűjtése.
12:30 Viniczai Sándor hegyi borszakértő ismertetője a 2022-2023-as évjáratok hatásainak összehasonlításáról.
13:30 Ebéd: szüreti pincepörkölt, melyet Szabó Gyuszi az Óhegy szakácsa készít. Majd vendégeink kínálgathatják piknikre hozott házi sütijeit.
15:00 Hidegkuti Gergely borász előadása „A bor filozófiája” címmel, borkóstolóval.

Az óbudai szőlőművelők hagyományait őrizzük a hegyen, de magát a szőlőfürtök begyűjtését a borosjenői szőlődombon végezzük. Busszal megyünk szőlődombra, ahol Kádár Péter szőlősgazda vár minket, és jelöli ki a szüretelendő sorokat. A munka előtt azonban reggelizni kell. Varga Béla, a dolgos szervező, terített asztalán finom falatokat kínál.
Aztán kezdődik a munka. Egyáltalán nem lesz megerőltető, még gyermekeknek sem. Éles nyesőollójukkal megfosztják a szőlővesszőt a termésétől. Nyesőollót minden dolgozó hozzon magával, nekünk kevés van. Csupán 4-5 hosszú sor termését gyűjtjük ládákba, amiket aztán viszünk az autóbuszunk csomagtartójába.
Itthon képzett borászok oktatnak ki, hogyan kell használni a présgépet, mikor jó a must, miként lesz a mustból bor, a cefréből pálinka.
Közben Viniczai Sanyi hegyi borszakértő ismertetője hallgathatjuk meg a 2022-2023-as évjáratok hatásainak összehasonlításáról.
Idén az ebédet Szabó Gyuszi, az „Óhegy szakácsa” készíti, a szüreteken szokásos, pincepörköltet. Reméljük, néhányan meglepnek minket házi sütijeikkel is.
Ebéd után Hidegkúti Gergely szőlész-borász „A bor filozófiája” címmel ismerteti a Dunakanyar jellegzetes borait, borkóstolóval, idézve Hamvas Béla műveiből.
Az egész napos rendezvényen való részvétel ingyenes, az ebédjegy 2000.- Ft, általános iskolás korig 1000.- Ft-ért a helyszínen váltható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyermekeikkel, szüleikkel együtt, korhatár nélkül. Van, aki nem jön szüretelni, de ebédelni igen. Őt is szívesen látjuk, csak jelezze pár nappal korábban az alábbi elérhetőségeinken, hogy eleget főzzünk, nehogy éhes maradjon.

az Egyesület Vezetősége | egyesulet@ohegy.hu | +36 70 315 9698

Cikk megosztása:

További programok:
További hírek, programok

Táborhegyi szüret – 2023

2023.09.23. |

Táborhegyi szüret - Hagyományőrző rendezvény. Szeptember 23. szombat - 07:45 - Találkozó: ​az Óhegy Klubház előtt

7:45 Találkozó az Óhegy Klubház előtt alkalmas öltözetben, nyesőollóval.
8:00 Indulás autóbusszal a Pilisborosjenői szőlődombra, ahol egy jó kis reggeli vár bennünket. Szülők megtanítják a gyermeket a nyesőolló használatára, aztán lenyessük az érett fürtöket és ládákba gyűjtjük.
11:30 Visszaérkezünk az Óhegy Klubházba, ahol kezdődik a munka. A préselés, a törköly összegyűjtése, kezelése, a must ballonokba gyűjtése.
12:30 Viniczai Sándor hegyi borszakértő ismertetője a 2022-2023-as évjáratok hatásainak összehasonlításáról.
13:30 Ebéd: szüreti pincepörkölt, melyet Szabó Gyuszi az Óhegy szakácsa készít. Majd vendégeink kínálgathatják piknikre hozott házi sütijeit.
15:00 Hidegkuti Gergely borász előadása „A bor filozófiája” címmel, borkóstolóval.

Az óbudai szőlőművelők hagyományait őrizzük a hegyen, de magát a szőlőfürtök begyűjtését a borosjenői szőlődombon végezzük. Busszal megyünk szőlődombra, ahol Kádár Péter szőlősgazda vár minket, és jelöli ki a szüretelendő sorokat. A munka előtt azonban reggelizni kell. Varga Béla, a dolgos szervező, terített asztalán finom falatokat kínál.
Aztán kezdődik a munka. Egyáltalán nem lesz megerőltető, még gyermekeknek sem. Éles nyesőollójukkal megfosztják a szőlővesszőt a termésétől. Nyesőollót minden dolgozó hozzon magával, nekünk kevés van. Csupán 4-5 hosszú sor termését gyűjtjük ládákba, amiket aztán viszünk az autóbuszunk csomagtartójába.
Itthon képzett borászok oktatnak ki, hogyan kell használni a présgépet, mikor jó a must, miként lesz a mustból bor, a cefréből pálinka.
Közben Viniczai Sanyi hegyi borszakértő ismertetője hallgathatjuk meg a 2022-2023-as évjáratok hatásainak összehasonlításáról.
Idén az ebédet Szabó Gyuszi, az „Óhegy szakácsa” készíti, a szüreteken szokásos, pincepörköltet. Reméljük, néhányan meglepnek minket házi sütijeikkel is.
Ebéd után Hidegkúti Gergely szőlész-borász „A bor filozófiája” címmel ismerteti a Dunakanyar jellegzetes borait, borkóstolóval, idézve Hamvas Béla műveiből.
Az egész napos rendezvényen való részvétel ingyenes, az ebédjegy 2000.- Ft, általános iskolás korig 1000.- Ft-ért a helyszínen váltható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, gyermekeikkel, szüleikkel együtt, korhatár nélkül. Van, aki nem jön szüretelni, de ebédelni igen. Őt is szívesen látjuk, csak jelezze pár nappal korábban az alábbi elérhetőségeinken, hogy eleget főzzünk, nehogy éhes maradjon.

az Egyesület Vezetősége | egyesulet@ohegy.hu | +36 70 315 9698

Cikk megosztása:

További hírek, programok

2025. február 15.

2025. február 15.

2025. február 11.

2025. február 11.

2025. február 7.

2025. február 7.

2025. január 25.

2025. január 25.

2024. december 13.

2024. december 13.

2024. december 8.

2024. december 8.

2024. december 7.

2024. december 7.