Doberdó útA Testvér-hegyen a korább névtelen közterületi földút 1990-ben, egy ősi mesterségről kapta a nevét. Doberdó út a Bécsi útról, az un. városi házaktól indul (a kiállított villanymozdony mellett), halad tovább az Óbudai Egyetem épületei között, a Kiscelli park mentén végig, majd a Kastély előtt torkollik a Kiscelli utcába. A kiscelli park napjainkban kedvelt szabadidőhely.
 
Doberdói csata 1916.Helyrajzilag Doberdó út délről határolja a Kiscelli-fennsíkot, amely a Hármashatár-hegy vonulatának legdélebbi tagja. A Doberdó út kék-kereszt jelzésű turistaút is, mely egyben a Kiscelli Parkerdő fősétánya, műemlékek mentén halad végig történelmi korszakokat idézve. Az utca 1933-ban kapta nevét. A Doberdó-fennsík Adriai-tenger északi medencéjében található Karszt-hegység nyugati nyúlványa, mely ma Olaszországhoz tartozik. Az I. világháború idején, 1915. június 23-án, az isonzói csatával vették kezdetüket az itteni harcok az osztrák – magyar, valamint az olasz csapatok között. A két és fél évig tartó állóháborúban magyar ezredek harcoltak és védték az Osztrák – Magyar Monarchiát. Az itt hősi halált halt katonák pontos száma máig sem ismert, több százezer magyar katona tűnt el vagy halt meg az Isonzói csaták során. Nekik állít emléket a Visintini faluban található Magyar Kápolna, ahova az Óbuda – Hegyvidékiek Egyesület is ellátogatott egy buszos kirándulás alkalmával. A kápolnát az Olaszországban harcoló magyarok kezdték építeni az I. Világháború alatt. 1918-ban már állt, de befejezésére 2009–ig várni kellett, amikor közös, olasz – magyar összefogással készült el.
 
EmlékműA Doberdó út mentén számos műemlék látható, a kiscelli kastély, vagyis az egykori trinitárius kolostor és templom, a kálvária a stációival, a golgota szoborcsoport és a Szent Vér kápolna. A kiscelli utcánál, a Doberdó út felett épült fel 1748-ban a Trinitárius kolostor majd 1758-ban a templom, mely hosszú éveken át zarándokhely volt. A kálvária tizennégy stációját 1819-ben állították fel, melynek első stációja egykoron a Bécsi út mellett állott, mely a 2016 évi felújítás alkalmával az a Doberdó út északi végére került, és haladt a Kiscelli utca és Doberdó út mentén a golgota szoborcsoportig. A Golgota szoborcsoport kiépítése 1822-ben fejeződött be. A Doberdó út menti keresztutat a környék katolikus hívei minden év nagypéntekén bejárják, a stációk képei segítségével végigkövetik Krisztus szenvedését.
 
DoberdóKorábban, 1778-1780 között Kühtreiber Antal óbudai molnármester a mai Szent Vér kápolna helyén, egy csobogó forrás vize mellett, nyitott stációt építtetett, amelyben az oszlophoz kötözött Krisztus szobra állt. Mikor 1814-ben megépült a barokk kápolna, a forrás vizét a mai oltár alól a Doberdó út alatt vezették ki, a felszínre. Ma e forrást „kápolna forrás”-nak hívjuk.
 
Természetföldrajzi megközelítésben a terület fő felépítő kőzete a kiscelli agyag, valamint a rátelepült édesvízi mészkő és lösz, mely több helyen hamar lemosódott. Az 1910-es évektől az itt megkezdett bányaművelés átformálta a táj arculatát. Jól látható még a kolostorépület déli ballusztrádja alatt, a forrásvízi mészkő jól rétegzett padjai, egy édesvízi mészkőterasz. Azóta a lepusztult terület megújult, az élővilág és a növényzet visszahódította a területet.
 

A teljes, fent is olvasható dokumentum PDF formátumban
is olvasható vagy akár letölthető honlapunkról.

© 2021 Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete - minden jog fenntartva