Tűzoltó készülék a lakóházban

Ha hirtelen tűz keletkezik a lakásban, nem feltétlenül a víz használata a legcélszerűbb. Vízzel elektromos tűz oltása pl. életveszélyes, és rengeteg maradandó kárt okoz. Az alábbiakban a tűzoltó-készülékeket vesszük szemügyre, melyik mire jó:
Porraloltó-készülék a legelterjedtebb, mindenféle tűz oltására alkalmas, háztartásban, garázsban, kazánházban, műhelyben, pincében keletkezett tüzeknél jó szolgálatot tehet. Ha valami mégis áram alatt van, nem ráz, kezelése egyszerű. Az oltás után persze minden tele van porral (szódabikarbóna és kőpor keveréke), ami porszívóval könnyen felszívható. Finomabb elektromos eszközök (TV, számítógép) égése esetén nem célszerű alkalmazni, mert a por kitisztíthatatlanul eltömíti a készüléket.
1-2-6 kg-os kiszerelésben 4.500-10.000 Ft közötti árban kapható.
Széndioxiddal oltó készüléket irodában, számítógépes helyiségekben, elektromos készülékek oltásánál alkalmazzák. Kezelése ennek is könnyű, elektromos feszültség alatt ez sem ráz, tűz után nincs nyoma, de ha nem jó helyen fogják meg a készüléket könnyen maradandó fagysérülést okoz a kézen. Általános helyen kevésbé javasolt.
2-5 kg-os ára: 17.000-27.000 Ft.
Haboltó készülék szintén általánosan alkalmazható, bár elektromos tüzeknél kevésbé javasolt. Elsősorban folyadékok, konyhai és garázs tüzek, textíliák oltására használják. Oltás után a hab szárad, majd vékony folyadék marad a felületen, amit egyszerűen le lehet mosni.
3-6 literes 11.000-15.000 Ft-ba kerül.
Javaslat:
Családi házban: 1 kg-os haboltó a konyha mellett vagy bejárati ajtónál, 6 kg-os por- vagy haboltó a barkácsműhely bejáratánál. - felelős a családfő.
Társasházban: 6 kg-os poroltó legalább a lépcsőház földszintjén, zárható helyen, de látható helyen (megvan-e még), és egy 6 kg-os por- vagy haboltó a garázsbejáratnál. - felelős a közös képviselő.
A készülékek általában 10-15 évig üzemképesek, de mindegyike egyszer használatos. Eldobni azonban nem kell, mert egyszerűen utántölthető. Készülékek több helyen beszerezhetőek, például a MŰÁRT Bajcsy-Zsilinszky út 59. alatti üzletében, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatunk. (tel: 3326 166, www.muartlux.hu)
Ne feledjék, a készülék olcsóbb, mint amit a tűz terjedése okozhat!

PR