Hogyan cselekedjünk tűz esetén?

Ha lakásunkban, lakóépületünkben tűz keletkezik, igyekezzünk a nyugalmunkat megőrizni. Nehéz, de meg kell tenni. Ehhez hozzásegít, ha előre átgondoljuk, mit tennénk, ha tűz ütne ki a lakásban.
Természetesen nem elég lélekben felkészülni, célszerű oltóeszközről is gondoskodni. A tűz oltására többféle eszköz is felhasználható, függően attól, hogy mi ég, illetve mi van a kezünk ügyében.
Az egyik leggyakoribb tűz-keletkezési helyzet a konyhai tűzhelyen meggyullad az olaj. Az ilyen tűz a legegyszerűbben úgy szüntethető meg, ha az edényre fedőt helyezünk. Tehát legyen készenlétben mindig fedő. Különösen veszélyes az égő olajra vizet engedni, mert az, az olaj szétfröccsenését eredményezi, ami égési sérüléseket okoz, emellett további gyújtási veszélyt jelenthet. Ezért ne legyen pl. függöny a tűzhely közelében.
A tűz letakarása, a tápláló oxigéntől való elzárása, más esetben is eredményes lehet, így például kisebb-nagyobb tárgyak, bútorok, karácsonyfa, televízió készülék tüze takaróval való befedéssel eloltható.
Elektromos készülékek tüzének oltásánál különösen fontos, hogy áramtalanítsunk. Ez történhet a csatlakozó dugó kihúzásával, esetleg a villanyóra lekapcsolásával.
A víz az egyik legáltalánosabb oltóanyag, természetesen ez is alkalmas lehet a tűz oltására, azonban az elektromos berendezések környezetében nem, vagy csak nagyon körültekintően, az ártamtalanítást követően szabad alkalmazni.
Jogszabály ugyan nem írja elő, de célszerű  beszerezni, minden eshetőségre számítva egy kézi tűzoltó készüléket, ebből is a leghasználhatóbb egy 6 kg-os töltetű porral oltó készülék, melynek ára típustól függően kb. 6-10000 forint. Ez a készülék elektromos tüzek oltására is alkalmas és a lakóhelyiségekben, tárolókban esetlegesen előforduló tüzek biztonsággal elolthatók.
Fontos, hogy a tűz észlelésekor megpróbáljuk felmérni, el tudjuk-e azt oltani, ha nem, akkor nem érdemes az időt vesztegetni, testi épségünket kockáztatni, inkább törekedjünk arra, hogy a tűzoltóságot a 105-ös hívószámon mihamarabb értesítsük. Még ezt követően is sokat tehetünk azért, hogy a tűz terjedését megakadályozzuk. Soha ne nyissunk ablakot az égő helyiségében, a helyiséget elhagyva igyekezzünk az ajtókat becsukni, mert ezzel korlátozzuk az égéshez szükséges oxigén mennyiségét.
Ugyancsak fontos, hogy a tűz észlelésekor értesítsük velünk együtt élőket, hisz menekülésük szükségessé válhat.
Végezetül egy fontos tanács: az anyagi javak kivétel nélkül pótolhatók. Nem éri meg a testi épség kockáztatása. Ha már biztonságban vagyunk, semmilyen vagyontárgyért ne menjünk vissza az égő helyiségekbe. Ilyen eset már számos életet követelt.
Varga Ferenc
tüzoltó alezredes
parancsnok - ÉBTMP