Hastánc

A hastánc a világ egyik legrégebbi tánca, amely különféle népek, szokások befolyása által több földrajzi területen fejlődött ki, és elemeit számos, egymástól igen távol élő nép táncában fellelhetjük. Gyökereit sokan a matriarchális társadalmak termékenységi táncáiig vezetik vissza, de tény, hogy mozgásvilága rendkívüli módon illik a női test és lélek adottságaihoz.Manapság pedig divattá vált. Mi a divattá válás magyarázata?

 

A hastáncról azt tartják, hogy a legegészségesebb testmozgások egyike, ezenkívül testtudatot és önbizalmat ad. Mindegy, hogy valaki alacsony vagy magas, sovány vagy telt, idős vagy fiatal, táncolhatja bátran. Táncpartner sem kell hozzá. A hastánc az önkifejezés eszköze is, segít elfogadni és szeretni a nőiességünket. Jó feszültségoldó és nyugtató, és minden izmot megmozgat. A ritmikus mozgás fejleszti a has-, a hát- és a lábizmokat, ráadásul úgy, hogy azok nem merevek, hanem inkább rugalmasak lesznek. Még orvosok is ajánlják, mert jó hatással van a csontokra és az ízületekre. Az európai nőkre jellemző alhasi vérpangást enyhíti, kedvezőbbé válnak az anyagcsere folyamatok, kedvező hatással van az inkontinenciára is.

 

Ma egyre többször találkozhatunk szórakoztató műsorszámként e tánccal, hiszen igen látványos és szórakoztató. Egy igényesen megkomponált produkció pedig művészi élményt nyújt.