JELKÉPEK


Egyesületi jelkép
CÍMER

Egyesületünk jelképét a heraldika (címertan) szigorú előírásainak megfelelően készítettük. Alkalmazható mind színezett, mind monochrom formában. A címer pontos, szakszerű leírását Pécsi L. Dánieltől, a jelkép tervezőjétől idézzük.
A címer alapeleme az aranykeretes, lekerekített hegyesvégű CÍMERPAJZS, amely azonos Óbuda történelmi, középkori eredetű városcímerével, mindezt az Óbudához való szoros kötődés érzékeltetésére.
Az osztatlan címerpajzs alsó részét zöld színű stilizált HÁRMAS HEGYVONULAT díszíti, amely a növényzettel borított hegyvidéket, Remetehegyet, Testvérhegyet és Táborhegyet jelképezi. Ezek ábrázolása a lakókörnyezethez való szoros kötődést hangsúlyozza. 

A hármas hegyvonulat zöld színe pedig, a tavasz, a reménység, a feltámadás színe. A középső hegyvonulat keretezett mezejében 13 szemből álló aranyszínű, stilizált SZŐLŐFÜRT látható. Ismeretes, hogy ezen a vidéken a római kor óta folytattak szőlőművelést. Ezt a hagyományt ápolták majdnem két évszázadon keresztül az Óbudára betelepült német telepesek is. Ez a címerkép erre a korszakra emlékeztet bennünket.
A hegyvonulat felett vörös háttérben aranyló napkorong látható. A vörös szín Óbuda középkori címerének is meghatározó eleme, amely a tűz, a mennyei fényesség, a szeretet színe. Az ábrázolt NAPKORONG az örök folyamatosságot, az életerőt és vidámságot egyaránt jelképezi.
A címerpajzson kívül fekete vonalú keretben fehér színű alapon telt aranyszínű antiqua betűkből álló, csillagszegecsekkel jelölt szóközű felirat olvasható. A pajzs felett ÓBUDA, a pajzs oldalakkal párhuzamosan pedig HEGYVIDÉKIEK EGYESÜLETE felirattal.

Egyesület tagsága jóváhagyta a 2006. május 16-i közgyűlésen

Zászló és kitűző
ZÁSZLÓ


A zászló alapszíne fehér, széleit vörös színű kifelé mutató farkasfogazat díszíti. A zászló függőleges és vízszintes osztótengelyének metszéspontjában helyezkedik el az egyesület jelképe.

Egyesület tagsága jóváhagyta a 2006. május 16-i közgyűlésen

© 2021-2022 Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete - minden jog fenntartva