családias hangulatban, március 22-én, pénteken 19.00 órától.a Táborhegyi Népházban, Belépés díjtalan.
Műsoron:
Vivaldi: g-moll Concerto vonósokra RV157,
Olsvay Endre: Tétel lánc,
Telemann: Burlesque de Quixote zenekari szvit,
Mozart: Egy kis éji zene K.525.
Vezényel: Gazda Péter 
Az Óbudai Kamarazenekar eljön egy komolyan vidám estére hozzánk, tavaszi szerenádot ad Dulcineának a Rőt Pap áldásával, Tétel lánccal. 
Il Prete Rosso, a Rőt Pap név Vivaldit (Antonio Lucio Vivaldi, 1678-1741) illette, híres személyiségét kísérő két fontos jellemzője okán. Barokk idők zeneszerzője, aki ingázott a zajos színpad lendülete és a templom ihletett csendje között. Most versenyművet hoz elénk, négy hegedűt versenyeztet a zenekarral, a mi kedvünkért.
Ismét hallhatunk mai kortárs darabot, ismét Olsvay Endre a szerző, érdeklődve várom magam is ezt a számot, mert nem ismerem. Annyit tudok a dologról, hogy Olsvay Endre nem csak a zenében, hanem a szavakkal is szeret játszani. Tétel lánc az elibénk kerülő darabja címe. Ennek jelentéséről a koncert utáni pogácsa partin a szerzőt is lehet faggatni, meg a zeneszerzésről, a zene tanulásáról, tanításáról, a Zeneakadémiáról, mivel Olsvay Endre a zenekar tagja, kicsit bővített mondatban egyúttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára.
Aztán, bár már öreg este lesz, egyszerre csak felébred és elénkrohan az édes Dulcinea után epekedő Búsképű Lovag, hű gebéje hátán. Mögötte érkezik a bölcs együgyűség, Sancho Panza barátunk - hiszen ki ne mondaná szívesen őt barátjának itt a Népházban! -, alatta roskadozó szamarán. A két hátas jószág, Rosinante és Asinus ellejt egy-egy táncot nekünk, majd Rosinante jobbnak látja Don Quijotét tovaszáguldásra bírni, mielőtt az elmés nemes meghallaná egy konkurens profi énekét szíve hölgyéhez. Ezt a dicsőséges menetet 410 éve indította el felénk Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 1547 – Madrid, 1616.) Spanyolországból, hozzá egy évszázaddal később csatlakozott Georg Philipp Telemann (Magdeburg, 1681 – Hamburg, 1767.), a barokk kor német zeneszerzője is, komoly zenei tréfájával.
Dulcinea del Toboso mindeközben rejtőzködve várakozik, hogy udvaroltathasson magának. A szépségéhez, erényeihez méltó szerenádot meg is kapja Mozarttól és honorálja is. A huncut muzsikus zseni vidám, pergő készülődés után az elegáns, hódoló udvarlást adja elő, aztán táncra készülődik, majd örömtáncot jár: meghódította Dulcineát 4 tételben. És minket is. Élete 35 éve alatt Mozart (Wolfgang Amadeus Mozart, Salzburg, 1756 – Bécs, 1791.) annyi zenei csodát és titkot rejtett el élvezetes műveiben, hogy 350 év is kevés lesz ezeket felfedni.
Gazda Péter vezényletével kísér el bennünket az Óbudai Kamarazenekar ezen a zenei kiránduláson, évszázadokon, országokon, korokon át. Az együttes idén ünnepli 65. születésnapját, az utolsó nyolc évükben mi is közelebbről figyelhetjük munkájukat. Az Óhegy Hegyvidék Egyesület meghívásának évente kétszer tesznek eleget. Nagylelkű felajánlásuk okán a Táborhegyi Népházbeli koncertjeik ingyenesen látogathatók.
A koncert után el ne szaladjon a Tisztelt Publikum! Hiszen a szokásos pogácsa partin kell megtárgyaljuk az eseményt, meg egy-két pletykát! Mindenkit szeretettel várunk, sütemény-felajánlást jó étvággyal fogadunk!
Molnár Andrea
 
Megosztás: 
Share page with AddThis