Frühwald Ferenc „festőtanonc” első gyűjteményes kiállítása nyílik április 26-án pénteken 18.00 órakor.a Táborhegyi Népházban.
A kiállítás mottójául szolgáló cím, egyben credo is. A harmóniára való törekvés, az élet minden területén, hát még, ha a festészetről van szó. Ifjúkori rajzolgatásaim óta eltelt jó ötven évnyi szünet után feleségem karácsonyra meglepett egy komplett akril festőkészlettel (állvány, festék, ecset stb), merthogy egyszer elszóltam magam, hogy majd öreg koromra festegetni fogok. Másfél-két évig a sarokban hevert a készlet, minekutána rábeszélt, hogy menjek el valami festőiskolába tanulni.
Így kerültem a Művészellátóban Kalocsai Zoltán festőművész kezei közé, ahol a kezdeti szörnyen amatőr mázolmányok során kezdett felcsillanni a remény, hogy egyszer majd normális képeket is fogok tudni festeni. Az akril technika után kezdett érdekelni az olajfestészet, így csatlakoztam az akkor induló Zsilip tanodához, Gasztonyi Kálmán festőművész csoportjához. Majd’két év tanulás után érlelődött az elhatározás, hogy a sok „izmus” helyett a realista stílusban festett harmónia és szépség váljék célkitűzésemmé. Ezt erősítették közben Harsányi Zsuzsa festőművész kecskeméti pasztellkurzusai, Máté Sándor alkalmi pasztell órái. Később, a nemrégiben elhunyt Tóth Gábor mesterhez jártam technikai tudásomat fejleszteni. De sokat köszönhetek Cenegál Istvánnak, Carol Botto-nak és Julen Gagliardinak is. A kiállított képek egy része fotorealista sítílusban készült, de mindegyiküket áthatja a harmónia csábítása. Akár szép női testekben, arcokban, unokaportrékban, akár tárgyakban öltenek testet.
Előre is köszönöm megtisztelő figyelmüket és érdeklődésüket! Remélem, minél többen eljönnek, hogy némi finom biobor és pogácsa mellett beszélgethessünk.
Frühwald Ferenc - „festőtanonc”
Megosztás: 
Share page with AddThis