Óbudai öregtemető


Az évszázadok során Óbudán több köztemető működött. A XVII-XVIII. századtól ezekben a temetőkben jellemzően közösen temetkeztek a különböző felekezetek. Korábban külön-külön voltak felekezeti temetők, de idővel (főleg a helyhiány miatt) ez a szokás megváltozott.
Talán kevesen tudják, hogy a Táborhegyen is volt egy ilyen temető. Ez a temető 1881-től működött a Bécsi út - Táborhegyi út - Farkastorki út - Laborc utca által övezett területen. Korábban itt is szőlőföldek voltak, de a filoxéra pusztítása miatt a föld szabaddá vált egy új óbudai temető létrehozására.
A temetőben közösen, a területet felosztva temetkezett a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó felekezet. Később a Csillaghegyen felszámolt temető halottait is itt helyezték örök nyugalomba.

Temető térképA valamikori temetőről kevés adat maradt ránk. Azt tudjuk, hogy közepén állt a Kereszt-kápolna, egy neogótikus épület, amelynek építési költségeit az Igert család fedezte és Hofhauser Elek tervei alapján épült fel 1889-ben. Valószínűleg már előtte is állhatott a helyén egy kisebb kápolna. Az épület megmaradt részeit az 1960-as évek elején bonthatták el.
A Táborhegyi temető rossz, csúszós, agyagos talajra épült, meg is telt, ezért a főváros 1905-ben egy új óbudai temető létrehozásáról döntött. Az új temető 1910-ben nyílt meg, a Táborhegyi (Öreg) temetőt pedig bezárták. Sajnos a temetőből szinte semmi sem maradt. Régebben közkedvelt kirándulóhely volt, sokan jártak ide gesztenyét szedni. Most az Óbudai Szabadidőpark működik a helyén. Egy épület azonban részben ma is áll.

Zsidó ravatalozó A Bécsi úton haladva, a régi vámház után (sárga épület a Táborhegyi út sarkán), a Laborc utcánál áll a valamikori zsidó szertartásépület. Ugyan hozzáépítettek egy modern részt (nagy, sötétített üvegablakok), de még jól láthatóak az épület tetején a törvénytáblák, illetve a valamikori Dávid-csillag helye (körkeret). Ilyen ortodox szertartásépületben fürdették meg az elhunytakat és készítették elő a temetést, szigorú szabályok szerint. A sors játéka, hogy a régi temető helyén, egy, főleg a gyermekek kikapcsolódását biztosító park működik


Horváth Péter - történész


Szent Kereszt kápolna és környéke


Szent kereszt kápolna A Szent Kereszt kápolna homlokzata vörös klinkertéglával volt borítva, bejárata a Farkastorki út felé nézett. Szemben állva a bejárattal, a kápolnától balra Turcsányi „Mágnás” Elza sírköve állt, melyet Schmidt Miksa csináltatott. A relief egy szomorúfűz alatt, ülő nőalakot ábrázolt, melyet Schmidt Miksa a Kiscelli Kastély ablakából távcsövön bármikor láthatott.
A mellette lévő sírok egyikének sírkőfelirata: „Igert Teréz a kápolna építtetője”. Kissé távolabb három nagyméretű műkő padból kialakított pihenőt építettek.
A kápolna és a sír túlélte a II. világháborút. A kápolnától jobbra, a Táborhegyi út felé eső lejtőn kripták voltak. A temető középső fasorában fakadt egy gyérvizű forrás, télen, a havazás kezdetén, elolvadt körülötte a hó. A kicsorgó víz a Bécsi úti Radl malmot hajtó patak egyik mellékága volt. 

Dr. Bókai Bátor

© 2021-2022 Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete - minden jog fenntartva