Pincénkben megjelent a víz !

Mindannyian halljuk, és sokan sajnos tapasztalják is, hogy mekkora özönvíz árasztotta el az országot. Folyók léptek ki a medrükből, hegyoldalak csúsztak meg, belvíz borítja az Alföld nagy részét, és mindenütt soha nem tapasztalt szintre emelkedett a talajvíz.
Mostanában a mi hegyoldalunkon is magasan áll a talajvíz. Megemelkedett a kutak vízszintje és sok olyan pincékben jelent meg a víz ahol korábban sosem! Nagyobb gond azonban a talaj megcsúszásának lehetősége.Tudjuk, hogy a felszínmozgások és az ebből eredő épületkárok oka elsősorban az átázott földtömegek megcsúszása, amely összefüggésben van a csapadékkal és a talajvízzel. Természetes állapotában a mi vidékünk is felszínmozgás-veszélyes volt. E veszély a csapadékvizek rendezett elvezetésének köszönhetően jelentősen csökkent, de nem múlt el teljesen!
Az ásott kutak vízszintje nagyon hasznos információt szolgáltat a geológus és geotechnikus szakemberek számára a hegyen zajló földtani – vízföldtani folyamatok jobb megismeréséhez, egy esetleg bekövetkező vészhelyzet előrejelzéséhez. Jó lenni tudni, hogy a mai extrém helyzetben meddig emelkedik a talajvíz.
Kérjük, mérje meg a kertjében kút a vízszintjét, jegyezze fel és küldje el az Egyesület egyesulet@ohegy.hucímére. Mérőeszközt kölcsönözni tudunk, de ha kell, segítünk a mérésben. Hívhat a 430 1326, vagy a 30-230 6994 telefonszámokon. Az elküldött adatok között szerepeljen:1. a kút helye (címe):............................................
2. a mérés időpontja:............................................
3. a víz szintjének mélysége a kútkávához képest:............................................
4. az ön elérhetősége:............................................Magyarország egész területén, így a fővárosban is létezik egy olyan talajvíz-monitoring hálózat, amelyben hosszú évtizedek óta, havonta megmérik a talajvízszintet, majd az adatok feldolgozásával megszerkesztik a várható maximális talajvízszint térképet. Ezek a térképek most mind felülvizsgálatra szorulnak. 
Jó lenne a saját lakókörnyezetünkben minél több pontos vízszintadat, amelyek felhasználásával megbízható talajvízszint térképet tudunk készíteni, ezzel veszélyeztetett vidékeket pontosabban körülhatárolni, a vészhelyzetet időben jelezni, de leginkább a bajt szakszerű védekezéssel megelőzni.
2010. június

Kovalóczy György
geológus