Kortársunk a fotográfia

Március 14. kedd - 18:00
Surányi Mihály, a Fotóművészet főszerkesztőjének előadása
az Óhegy Klubházban  

AKTUALITÁSOK

A márciusi kortárs rendezvényünkön a témánk a kortárs fotóművészet! Vendégünk Surányi Mihály, a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője. 
Az előadónk előzetese – kérdések és válaszok: 2022-ben történt meg először, hogy egy aukcióra kerülő fotóért a vevője több mint 10 millió dollárt adjon.A bevezetőben arról lesz szó, hogy mit érdemes tudni a fotók gyűjtésének történetéről, a fotográfiai mező szerkezetéről.
A következő részben a nemzetközi műtárgypiaci folyamatokra helyezzük a hangsúlyt, elemezve az utóbbi két évtized műtárgypiaci történéseit nagy vonalakban és ezen belül a fotó piacán lezajlott változásokat. Mit mutatnak a számok, hogyan alakul a fotók nemzetközi piaca? 
Milyen rétegekből áll a fotográfia piaca vevői és kínálati oldalról? Ennek kapcsán szó lesz azoknak csatornáknak a jellegzetességeiről, ahol fotót lehet vásárolni és természetesen a kockázatairól is, történeti összefüggéseikről.
Mi köze az ingatlanáraknak a fotográfia piacához és mit hoztak az online piacterek?
Vajon mik azok a specifikumok, amiket egy fotó vásárlásakor figyelembe kell venni? Milyen tényezők befolyásolják az árakat? Mi a piaci szereplők hatása és mi következik a fotónak, mint médiumnak a sajátosságaiból?
A vevő szemével: miért és mit vásárolunk? Mit tudunk az esztétikai érték és piaci érték viszonyáról?
Mit lehet látni nemzetközi összefüggésben és mit a hazai piacon zajló tendenciákkal kapcsolatban. Vannak-e visszatérő mintázatok a piaci szegmensek preferenciáiban? Mit érdemes tudni magyar fotográfiáról, a híres magyar fotográfusokról, a mai magyar folyamatokról, a kortársakról? Van olyan piaci rés, amibe érdemes belépni? Végül pedig néhány gondolat is elhangzik a gyűjtésről, illetve a gyűjtemények értékéről, a gyűjtők társadalmi szerepéről. 
Jelentkezés: a rendezvény előtt, időben kiküldött ÓHEGY hírlevél linkjén vagy az Egyesület Facebook-oldalának rendezvényünkhöz kapcsolódó posztján keresztül. Szeretettel várunk! Ne hagyd ki, eza jövő – ami pillanatok alatt múlttá lesz - a MI alkalmazása nagyon kortárs és messze túlmutat a művészeten! A kortárssal kapcsolatos kérdéseidet előzetesen is elküldheted az alábbi e-mail címre.  

Üdvözlettel, a Klub vezetője: 
Gajzágó György
art@artcenter.hu