Kertbarátok 2016. évi 5. felhívás buxus

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken (házikertesek számára)                          2016. évi 2. levél

► Felébredtek a selyemfényű puszpángmoly kis hernyói. Dr. Both Gyula Vas megyéből és dr. Vétek Gábor Budapestről is jelezte a kártételüket. Indulhat a permetezés! Tavalyelőtt több levélben is foglalkoztunk a kártevővel (pl. 2014. 10. közterületi felhívás) és akkor egy részletes leírást is mellékeltem a biológiájáról. Megtalálják a honlapomon. A védekezés szempontjából a legfontosabb teendőnk a folyamatos, hetenkénti ellenőrzés és a bokrok belsejét is elérő, nagy nyomású permetezés. Az engedélyezett rovarölő szerek főleg a fiatal lárvák ellen hatásosak, tehát időben el kell kezdeni a védekezést. Megfelelő a készítmények kínálata: pl. Dimilin 25 WP, Mospilan 20 SP, Runner 2F, Dipel DF, Decis, stb. és szükségesek a tapadásfokozó szerek is.
Az első fotón az óbudai promenád sövényeit látják, tavaly október 16-án készült. Sikerült megmenteni a növényeket. Aki nem tud, vagy nem akar küzdeni a mollyal, annak a New Garden Kertészet a csipkéslevelű magyalt, a tiszafát, az örökzöld mirtuszloncot, a törpe loncot, a télizöld fagyalt és a gömbtujákat ajánlja pótlásra.
A középső, újbudai képen a puszpáng-levélbolha, míg a jobb szélen, a Honvéd téren károsító a puszpángszúnyog kárképe látható. A fertőzött ágak lemetszésével, később, ha szükséges, permetezéssel is védekezhetünk ellenük.

 

► A rovarok mellett a gombák is támadják a kruspángot (Lippay János szóhasználatával), egész Európában veszélyben van. Baloldalon a római Borghese kert szeptemberi és bécsi Belvedere karácsonyi fotóján is valószínűleg a Volutella buxi, a puszpángrák kórképét fényképezhettem. Amennyiben jól tippeltem, akkor most leginkább a lehullott lomb gondos összegyűjtésével védekezhetünk.
 
    
► Egy kiváló szakkönyvre hívom fel a figyelmüket. Inváziós rovarok fás növényeken a címe. Írta Tuba Katalin, Horváth Bálint és Lakatos Ferenc. Jól érthetően ismertetik 59 már fellelhető illetve várhatóan megjelenő kártevő biológiáját és a védekezés lehetőségeit. Pl. a platánbodobácsot, a borókaszút, az eper-pajzstetűt, a harlekin katicát, az amerikai lepkekabócát és még sok cincér, levéltetű és szúbogárfajt is érintik. Már ezen a kártevőkkel is számolnunk kell. Megrendelhető a http://emevi.emk.nyme.hu/index.php/22055/ oldalon.
 
► Nemsokára beindítjuk a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását követő csapdahálózatunkat. A fotón a varsás csapdát látják. A fogási eredmények felkerülnek a www.zsigogyorgy.hu és a kamaránk www.magyarnovenyorvos.hu honlapjára is illetve majd én is értesítem Önöket a permetezés időpontjáról.
 
Budapest, 2016. március 26.
                                                                         Üdvözlettel:                                              Zsigó György, NMNK