Kertbarátok 2016. évi 2. felhívás

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                2016. évi 2. felhívás
 
Lassan elkezdhetik a tavaszi lemosó permetezést. A réz, a kén és az olaj hatóanyagú készítmények közül választhatnak. Nem történt nagy változás a lemosó szerek kínálatában, kiegészítettem a tavalyi listát.
A kert növényösszetétele és az ezeken áttelelő károsítók alapján választhatják ki a permetszereket. Ehhez nagy segítséget nyújthat a mellékelt táblázat, Balatoni Andrea készítette, én színeztem.
 
► A réztartalmú gombaölők közül, sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére. A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhetik be, de számos, mésszel már a gyárban összekevert változatban is megvásárolható: Bordói Por, Bordói Extra, Bordóilé Neo SC, vagy a Bordóimix DG, Cuprogard DG, stb.
Sok éve használjuk a rézoxiklorid hatóanyagot. Ebből készül a Copper Field, Rézoxiklorid 50 WP, Montaflow, Astra Rézoxiklorid, Neoram 37,5 WG, Rézox, Cuprosan 50 WP, Cuprozin 35 WP, Meteor, RézMax, Rézoxiklorid 50 WP (Saldeco), Cuprocaffaro Micro, Roxi, Meteor, stb.
A fenti hatóanyagok mellett néhány éve megjelentek új molekulákat tartalmazó, nagyon finom őrlésű rezek is. Lassabban bomlanak, tovább védik a növényeket és nagyobb levélfelületet képesek lefedni.
A rézhidroxid hatóanyagból gyártják a Champion WG és 2 FL és Gold, Champ DP, Copac Flow, Copernico Hi Bio, Funguran-OH, Kocide 2000, Vitra Rézhidroxid, Joker 77 WP, Jolly 77 WP, Hydrostar, Pomuran Réz, stb. szereket. Kiváló esőállósággal rendelkeznek. Többségüket nyáron is felhasználhatjuk, nagy előnyük, hogy csonthéjasokban is engedélyezettek (őszibarack kivételével). Már nem perzselnek mint a fent felsorolt „régi” rezek.
A tribázikus rézszulfátot tartalmazó Cuproxat FW lemosás után csonthéjasokban, sőt az őszibarackban is engedélyezett tafrinára. Azért érdemes permetezési próbát végezni, az engedély szerint ősziben sziromhullás, levélperzselés előfordulhat.
A Nordox 75 WG -ben rézoxid van. Esőállósága és tartamhatása nagyon jó. Csonthéjasokban csak tavaszig vethető be, de sok más kerti növénynél mehet nyáron is.
Rezes szereink esőállóságát növelhetjük a Silwet Star tapadásfokozó hozzáadásával.
 
► Ahol a törzsön, ágakon áttelelő állati kártevők ellen kell védekezni (pl. egyes pajzstetű, levéltetű, moly és atka fajok) ott jöhetnek a jól ismert olajok: Vektafid A, Biola-Agro, Catane, stb.
 
► A kéntartalmú hatóanyagok közül lemosásra a poliszulfidkén hatóanyag egy fokkal jobban bevált, mint a „nyári” kénkészítmények. Egyedül a Tiosolban találhatjuk ebben a formában a kenet. Jelenleg bórtartalmú lombtrágyaként kapható, csökkentett kéntartalommal. A lenti kombinációkban is poliszulfidkén található.
 
► Aki együttes hatást szeretne elérni permetezésével rovarokkal, atkákkal és a különböző kórokozókkal szemben, az számtalan gyári kombináció közül választhat. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak.
Réz+olaj:Vegesol R, Vektafid R, stb.
Poliszulfidkén+olaj: Nevikén, Agrokén, Nevikén Extra, Vektafid S, stb.
Réz+kén+olaj: Vegesol eReS, Greentech eReS, Olajos Rézkén, stb.
Réz+kén: Bordóilé+Kén Neo SC, Rézkén 650 SC, stb
 
Budapest, 2016. február 27.                                          Jó kertészkedést kívánok:                Zsigó György, NMNK